Із закону про посилення відповідальності за порушення ПДР прибрали норми, що розширяли повноваження поліції

Дата: 17 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Під час другого читання депутати прибрали із законопроєкту про посилення відповідальності за порушення ПДР (№2695) норми, які розширяли повноваження поліції і могли призвести до зловживань та корупції.

Про це повідомила народна депутатка з фракції “Голос” Олександра Устінова на своїй фейсбук-сторінці.

Фото із сайту automoto.ua

За її словами, ухвалений 16 лютого закон не передбачатиме право поліції на зупинення автомобіля в межах профілактичних заходів, тобто без конкретної причини. Поліція також не матиме можливості без причин проводити “огляд, а фактично обшук авто (багажника, капота, бардачка тощо)” та “сидіти в кущах з радарами”.

Також були ухвалені правки, завдяки яким водій не зобов’язаний виходити з машини на вимогу поліцейського та не зобов’язаний передавати документи до рук поліцейському. Натомість документи треба лише “пред’являти”.

Водночас законопроєкт передбачає підвищення штрафів за нетверезе водіння з 10 тис. грн до 17 тис. грн за перше зупинення, з 20 тис. грн до 34 тис. грн за друге і до 51 тис. грн за третє. Також запроваджується покарання у вигляді адмінарешту до 15 діб.

Крім того, Устінова вважає позивним, що в законопроєкті прибирається можливість закривати провадження за “малозначністю” чи віддавати “на поруки трудовому колективу”. Вона нагадує, що  завдяки такій нормі нещодавно відпустили ексдепутатку Київради Людмилу Костенко, яку затримали за водіння в нетверезому вигляді.

Також продовжується термін стягнення за п’яне водіння з трьох місяців до одного року. І тепер, за словами депутатки, важче “буде торгувати тим, що не встигли дослати протоколи до суду, або вони загубилися”.

“Я вперше за пів року життя видихнула. Видихнула тому, що ми прибрали звідти розширення повноважень поліції, які так хотіли туди “запхати”. Видихнула тому, що пів року довелося бігати по “підпільних” засіданнях, про які мене забували повідомляти, кожен раз відкривати порядок денний зі словами “і знову здрастє”. Тому да: вибити всі поліцейські хотєлкі й зробити нормальний законопроєкт – це переможенька”, – пише депутатка.

Як відомо, ухвалення в липні 2020-го Верховною Радою законопроєкту 2695 про суттєве розширення повноважень поліції та збільшення штрафів для водіїв у першому читанні спричинило хвилю обурення серед громадян через те, законопроєкт дуже суттєво розширював повноваження поліції завдяки зменшенню прав громадян.

15 липня на сайті президента створили петицію, де закликали припинити розгляд законопроєкту №2695. Підписанти назвали закон диктаторським і таким, що збільшить рівень поліцейського безчинства та корупції.

Петиція набрала необхідні 25 тис. підписів за перші п’ять днів.

Фотографія обкладинки: РБК-Україна 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter