З ТОТ на підконтрольну Україні територію повернули ще трьох дітей

Дата: 24 Грудня 2023
A+ A- Підписатися
До України з тимчасово окупованих територій вдалося повернути ще трьох дітей. Одному з хлопців 8 років, а інші двоє – 18-річні брати.
 
Про це повідомив колишній Уповноважений президента України з прав дитини і засновник фонду Save Ukraine Микола Кулеба.
 
Фото з телеграм-каналу Миколи Кулеби

За його словами, один з хлопців, 8-річний Єлисей, на початку повномасштабного вторгнення мешкав разом з бабусею на окупованій частині Херсонщини. Мама хлопчика жила в Одесі. Але бабуся померла, а окупаційна влада одразу помістила дитину в інтернат. За станом здоров’я мама не могла поїхати за сином, тому за ним поїхала двоюрідна сестра жінки. Проте дитину їй не віддали, хоча всі необхідні документи тітка хлопчика мала при собі.

“Потрібно було діяти, бо, якщо дитина пів року перебуває на території РФ без батьківського піклування, їй надається відповідний статус, що дозволяє віддати в російську сімʼю або обрати інший спосіб влаштування. Тож наша команда зробила все, для того, щоб мама отримала необхідну медичну допомогу і змогла забрати дитину з окупованої території!”, – написав Кулеба

Дорогою жінці довелося пройти через багатогодинні допити ФСБ, співбесіди та подолати перепони. Але вона змогла забрати сина з інтернату.

З Єлисеєм також приїхали в Україну двоє 18-річних братів Андрій та Михайло. Обидва діти-сироти, які до повномасштабного вторгнення виховувалися в прийомній родині на окупованій території. Після настання повноліття хлопці зрозуміли, що дуже скоро окупаційна влада відправить їх воювати проти своїх. В Україні вони були у розшуку як безвісти зниклі.

“Зараз усіє троє вже в безпеці. Дітей чекає відновлення й повернення до нормального життя. На сьогодні команда Save Ukraine повернула в Україну вже 226 дітей, які опинилися під впливом російської влади після 24 лютого 2022 року”, – додав засновник фонду Save Ukraine.

Він зазначив, що таким чином фонд завершив 14-ту рятувальну місію. Під час якої в Україну повернули 14 дітей, 7 із яких – діти, позбавлені батьківського піклування.

Нагадаємо, на початку грудня поточного року з тимчасово окупованої території України вдалося вивезти двох малолітніх дітей та їхніх батьків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter