Із сирійського табору Аль-Хол звільнили ще трьох українок з одинадцятьма дітьми

Дата: 22 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

До України із Сирії евакуювали 14 громадян, які перебували в таборі для біженців Аль-Хол. 

Про це повідомили в Офісі президента. 

Фото: Офіс президента

Гуманітарну місію готували спільно з Міноборони та МЗС, а процес перемовин в Офісі президента назвали складним та довготривалим. Евакуйована група стала найбільшою з тих, які вдавалося повернути додому за весь час проведення операцій із Сирії.

Звільнені жінки з дітьми проходять медичне обстеження. Досі в Сирії залишаються ще сім жінок та 12 дітей, але вони перебувають у таборі Родж, розташованому на північному сході країни. Раніше з нього додому повернули кримчанку Іман та чотирьох її дітей. 

Жінка розповідала, що поїхала до Сирії разом з чоловіком і не знала про війну в країні та те, що бойовики ІДІЛ нехтують правами та свободами жінок. Вони спочатку потрапили до табору Аль-Хол, коли втікали з міста Багхуз, а потім опинились у таборі Родж. 

“У таборі нас називали дружинами терористів, дружинами бойовиків”,пригадувала жінка. 

Жінок та дітей утримують у таборах фактично як полонених, підозрюваних у співпраці з ІДІЛ, проте обвинувачень чи підозр не висувають. В Офісі президента зазначили, що готують чергову гуманітарну місію до Сирії.

Навесні організація Human Rights Watch повідомляла про те, що сирійська влада незаконно утримує десятки українських жінок і дітей у таборах Родж і Аль-Хол. 

Фотографія обкладинки: Офіс президента 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter