За рік Україні вдалось повернути тіла 19 українців, які померли в російському полоні – Котенко

Дата: 13 Липня 2023
A+ A- Підписатися

З літа минулого року Україні вдалося повернути тіла 19 людей, які померли під час перебування у російських в’язницях. Невдовзі Російська Федерація має віддати тіла ще 4 українців.

Про це Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко повідомив 12 липня під час дискусії “П’ять років закону про правовий статус осіб зниклих безвісти: чи є прогрес?”.

На жаль, захисники гинуть не лише на полі бою, а й у полоні. За рік діяльності Уповноваженого зі зниклих безвісти в межах пошукових дій вдалося встановити місцезнаходження та повернути тіла 19 оборонців“, – зазначив він.

Уповноважений зниклих безвісти підкреслив, що Україні вдається повернути тіла загиблих на батьківщину, але навздогін він додав, що завжди існує ймовірність того, що Росія їх не віддасть.

Щодо подробиць про їхню ймовірну смерть у неволі Котенко розповів, що українці померли від  поранень, хвороб та неналежного медичного догляду у полоні. Усі тіла захисників ідентифіковані й передані їхнім близьким для належного поховання.

Нагадаємо, 20 травня 2022 року Кабмін України на своєму засіданні  призначив Олега Котенка Уповноваженим з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Станом на 12 липня 2023 року до Єдиного реєстру зниклих безвісти внесли інформацію вже про більш ніж 24 тисячі українців. Про 7 тисяч з них немає жодної інформації. Водночас вдалося знайти 8 тисяч осіб, які були в списку. Внесення особи до реєстру є єдиним підтвердженням того, що людина вважається зниклою безвісти за особливих обставин. Рідні зниклих безвісти отримують витяги.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду  тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter