З полону звільнили маріупольську суддю Юлію Матвєєву, яку в березні окупанти викрали під час евакуації

Дата: 20 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

В межах останнього обміну, який відбувся 17 жовтня, з полону звільнили суддю Юлію Матвєєву, яку окупанти викрали під час евакуації з Маріуполя і розлучили з 13-річною донькою.

Про це виданню ZMINA повідомили в ініціативній групі судової спільноти, яку створили колеги Юлії Матвєєвої.

Суддя Юлія Матвєєва після звільнення з полону. Фото надане колегами судді.

Суддю утримували в полоні на окупованій території Донецької області понад 7 місяців, її звільнили разом зі 107 іншими жінками.

Суддя Юлія Матвєєва після звільнення з полону. Фото надане колегами судді.

Станом на 19 жовтня Юлія Матвєєва перебувала на території Дніпропетровської області. Невдовзі вона має зустрітися зі своїми рідними: матір’ю та донькою. Доньці сьогодні виповнюється 14 років і вона щаслива, що в цей день може вільно спілкуватись з матір’ю. Адже за час полону Юлія змогла вийти на зв’язок з рідними лише двічі. Тоді вона повідомляла про нестерпні умови тримання та знущання з боку окупантів.

Фото надане колегами Юлії Матвєєвої

За свідченнями колег, Юлія Матвєєва єдина суддя в Україні, яку захопили в полон.

Нагадаємо, Юлію Матвєєву свавільно затримали російські військові 19 березня, коли вона разом з чоловіком, 13-річною донькою та мамою евакуювалася з Маріуполя. Юлію та її чоловіка Артема Матвєєва, який до 2020 року очолював регіональне відділення Державного бюро розслідувань, а також працював в інших органах прокуратури, вивезли до слідчого ізолятора міста Донецька, забрали автомобіль, документи та все майно родини, яке містилося в ньому.

Матір судді та її 13-річну доньку викинули на дорозі без речей та засобів для існування. Вони самостійно дісталися Волинської області.

Колеги переконані, що приводом для свавільного затримання й утримання в полоні подружжя стала їхня професійна діяльність, спрямована на захист територіальної цілісності України.

Так, за їхніми словами, на посаді судді Іллічівського районного суду Маріуполя Юлія Матвєєва протягом останніх років розглядала кримінальні справи щодо злочинів проти основ національної та громадської безпеки України й ухвалювала обвинувальні вироки, засуджуючи злочинців до відповідної міри покарання.

Чоловік судді багато років працював в органах прокуратури, а протягом 2018–2020 років працював начальником ТУ ДБР у Донецькій та Луганській областях. У межах своєї компетенції здійснював розслідування кримінальних правопорушень щодо незаконних збройних формувань так званих “ЛНР/ДНР” та скеровував обвинувальні акти в цих справах до суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter