З початку жовтня від коронавірусу в Україні померли понад 340 людей, з них дві дитини

Дата: 08 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

З початку жовтня в Україні від коронавірусу померли 343 людей, з них двоє це діти. Водночас щонайменше 12 мільйонів українців не мають другої бустерної дози вакцини.

Про це розповів головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

AP Photo/Evgeniy Maloletka

У Міністерстві охорони здоров’я закликають вакцинуватися. За словами головного державного санітарного лікаря, наразі існує 17 різних підтипів “Омікрону” і всі вони циркулюють територією України. Найбільш вразливими до важкого перебігу та летальних випадків внаслідок захворювання на ковід є, зокрема, люди з групи ризику.

Кузін порадив не чекати підйому захворюваності та поновити свій вакцинальний курс і завершити або зробити, якщо його іще не було.

“Вакцина захищає від важкого перебігу коронавірусної інфекції, від ризику померти внаслідок саме коронавірусної інфекції”, акцентував головний санлікар.

Як повідомляють у МОЗ, наразі в Україні використовується вакцина Pfizer, крім того, є певна кількість вакцини Johnson. Усі ці вакцини є ефективними проти будь-якого штаму коронавірусу, запевнив Кузін.

“На позаминулому тижні (20–26 листопада.  Ред.) в Україну була доставлена чергова партія саме омікронспецифічної вакцини, це вакцина Pfizer. Цього та наступного тижня її розвозять по областях України”, – зазначив  посадовець.

 За його словами, сьогодні щонайменше 12 мільйонів українців не зробили друге бустерне щеплення, тобто по суті не мають повноцінного імунітету.

Водночас лікар-вірусолог, доктор медичних наук Алла Мироненко розповіла, що штам “Омікрон” фактично витіснив всі інші, зокрема “Дельту” та “Альфа”.

На щастя, Омікрон змінився, в нього накопичилося дуже багато мутацій у спайковому білку,  він не викликає тяжкої кисневої залежності, як це було при попередніх варіантах“, розповіла науковиця.

Вона додала, що зараз “Омікрон” зазвичай має такий перебіг, як звичайна респіраторна хвороба. Однак він небезпечний для людей у віці 60–65+ років і для тих, хто має хронічні патології.

Нагадаємо, станом на кінець листопада через зростання епідемічного порогу вірусу COVID-19 та його штамів, Кузін повідомляв, що в Тернопільській, Житомирській і Чернівецькій областях можуть ввести карантин.

Раніше ZMINA повідомляла, що наприкінці жовтня в Україні виявили зараження новим підвидом ковіду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter