З початку нової агресії РФ на окупованих територіях зникли понад 200 українців — Євромайдан SOS

Дата: 07 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

З початку нової російської агресії проти України 24 лютого 2022 року на тимчасово окупованих територіях зникли 215 осіб, з них звільнені 72, четверо людей знайдені мертвими.

Такі дані наводить ГО “Євромайдан SOS”, пише Центр громадянських свобод.

Джерело: suspilne.media

ГО відстежує інформацію про переслідування, викрадення, затримання представників місцевого самоврядування, журналістів, релігійних діячів, волонтерів та громадських активістів від початку відкритого вторгнення Росії. Станом на 5 квітня організація повідомила, що володіє інформацією про затримання 139 осіб, серед яких 26 жінок.

Географічний розподіл жертв такий:

  • Донецька – 9
  • Запорізька – 24
  • Київська – 48
  • Луганська – 3
  • Миколаївська – 3
  • Сумська – 5
  • Харківська – 7
  • Херсонська – 34
  • Чернігівська – 6

У Херсоні та Херсонській області люди виходять на мирні акції протесту з плакатами, квітами, прапорами. Частину людей затримали під час мирних акцій, частину забрали з дому, де попередньо провели обшук.

На Київщині, про звірства росіян на території якої почув весь світ, вказані 53 особи — це маленький відсоток від справжніх цифр викрадених, затриманих на блокпостах або тих, кого забирали просто з вулиці. Переважна більшість з цього списку  — цивільні особи, які з різних причин перебували на території, куди зайшла російська армія: хтось їхав евакуйовувати родини, хтось йшов вулицею, а когось забрали просто з власного подвір’я.

“Точна кількість зниклих або затриманих осіб в Донецькій та Луганській областях невідома, територія повністю ізольована від будь-яких комунікацій. І ми не маємо інформації про умови, в яких перебувають громадяни зараз”, — йдеться в повідомленні.

Є лише інформація щодо 33 представників органів місцевого самоврядування — мерів міст, голів територіальних громад, секретарів міських рад, старост сіл. Також відомо про затримання 5 директорів шкіл та вчителя в школі, 3 представників ЗМІ. У Новій Каховці окупанти викрали головного редактора місцевого видання Олександра Гунька.

“Погрози, фізичне насильство, насильницькі зникнення, свавільні затримання та інші форми переслідування проти активних громадян Росія застосовує свідомо, щоб втримати контроль над окупованими територіями. Ці дії слід розглядати як заборонений метод ведення війни”, — наголосили правозахисники.

Нагадаємо, що в умовах міжнародного збройного конфлікту категорично заборонено захоплення заручників відповідно до статті 34 Конвенції про захист цивільного населення від 12.08.1949 року, статті 75 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12.08.1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол 1) від 08.06.1977 року.

У “Євромайдан SOS” закликали до співпраці організації чи людей, які готові допомагати у документуванні злочинів росіян.

Якщо ваша організація готова долучитися до кампанії на захист людей, що лишилися сам на сам з окупантом,  для цього слід заповнити ось цю форму.

Якщо ви стали свідками затримання людини або маєте будь-яку іншу інформацію про переслідування на окупованих територіях, повідомити про це у формі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter