З початку 2023 року понад 1800 дітей постраждали від злочинів – Нацполіція

Дата: 08 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Цьогоріч в Україні скоїли 2033 злочини проти неповнолітніх, унаслідок яких постраждали понад 1800 дітей. Так, одна дитина могла постраждати одночасно від декількох злочинів.

Про це повідомив тимчасовий виконувач обов’язків голови Нацполіції Іван Вигівський.

Фото: Місто

Так, минулого тижня за ініціативи Генпрокурора стартував пілотний Проєкт імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, у практичну діяльність. У його основну покладено “дитиноцентризм”, тобто всі етапи процесу будуються навколо неповнолітніх з урахуванням їхніх інтересів, права на захист і допомогу.

“Російська збройна агресія поставила нові виклики перед усіма державними інституціями, що захищають права дітей. Це збільшення кількості постраждалих від війни, обстріли, проблеми з доступом до освітнього середовища, зростання кількості дітей, які залишилися без батьківського піклування та багато інших. Зокрема, і з урахуванням вказаних факторів діти вчиняють правопорушення та є потерпілими від них”, – наголосив Вигівський.

Попри щорічну сталу тенденцію до зниження, цьогоріч понад 700 дітей вчинили майже 1200 кримінальних правопорушень та понад 1800 дітей постраждали від 2033 злочинів.

Пілотний проєкт запроваджується в шести регіонах України: у Житомирській, Кіровоградській, Львівській, Чернівецькій та Черкаській областях і в місті Києві. Після завершення нові стандарти закріплять законодавчо, масштабувавши принципи дружнього до дітей правосуддя на всю країну.

“Поліція, прокуратура, органи юстиції та соціальні працівники мають працювати в одному правовому полі, єдиним фронтом, долучаючись до впровадження інновацій на шляху до більш гуманного правосуддя щодо дітей”, – підкреслив тимчасовий виконувач обов’язків голови Нацполіції.

Нагадаємо, українці, що зазнали сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією РФ проти України, або постраждали від домашнього насильства, можуть отримати безоплатну правову допомогу від держави за телефоном 0 800 213 103 (дзвінки безоплатні), через телеграм-бот (кнопка “Отримати консультацію”) або звернутися до найближчого бюро правової допомоги. 

Читайте також: Все починається з дитинства: захист прав дітей по-медійному

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter