З окупації повернули ще двох дітей: дівчинку та хлопчика-сироту

Дата: 09 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Волонтерській організації Save Ukraine вдалося повернути хлопчика-сироту та дівчинку з російської окупації на вільну територію України.

Про це повідомив голова організації Микола Кулеба.

Фото: Бабель

Так, останні сім років хлопчик жив зі своєю бабусею. Під час повномасштабної війни їхнє село окупували російські військові. Остаточно виїхати із села, яке постійно обстрілювали, бабуся з онуком наважилися лише тоді, коли в їхній двір прилетів снаряд і ударною хвилею зруйнувало частину будинку.

Хлопчик тоді спав у своєму ліжку й опинився весь у глині, а наступні три дні спав в одязі, бо боявся, що не встигне втекти, коли знов почнуть обстрілювати. 

“Виїжджала родина з окупації дуже важко. На кордоні російські спецслужби влаштували літній жінці та хлопцю-сироті справжнє знущання: перепотрошили всі речі, повикидали все із сумок. Причому причини на це не було жодної. Під час важкої дороги в Марти Олександрівни почалися проблеми з ногами”, – розповів Кулеба.

Сім’я врятованої дівчинки жила в місті, де вже в перші дні повномасштабного вторгнення залишилися тільки цивільні, його також швидко окупували. Тоді ж зникли зв’язок та інтернет і чутно було тільки вибухи десь далеко.

“Єдине, що тримало увесь цей час, – синтезатор, який був у них удома. Зачиняли всі двері, зачиняли наглухо вікна, і тоді ще восьмирічна дівчинка самотужки навчилася на ньому грати. Грала Гімн України, “Червону Калину”, “Слава нашим ЗСУ”, – поділився Кулеба. 

Також він наголосив, що найголовніший обовʼязок організації на сьогодні – врятувати якомога більше дітей та родин з дітьми від російської агресії та повернути їх до України. Станом на зараз Save Ukraine вдалося повернути з окупації вдалося вже 284 дитини, з яких 73 – сироти. 

Нагадаємо, що 5 квітня на підконтрольну українському уряду територію повернули групу дітей з російської окупації на Херсонщині. Серед врятованих дітей – 16-річна дівчина-сирота, 18-річні хлопець та дівчина, позбавлені батьківського піклування, а також мати з 15-річною донькою та п’ятирічним сином. 

Нині всі вони перебувають у безпеці під наглядом лікарів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter