З білоруського СІЗО випустили українських правозахисників Рєуцького і Васильєва

Дата: 14 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

У Мінську із СІЗО вийшли затримані напередодні українські правозахисники Костянтин Рєуцький та Євген Васильєв.

Про це повідомили у “Восток SOS”.

Друзі, команда Восток SOS безмежно вдячна усім, хто в ці важкі дні був з нами, допомагав та писав такі важливі слова підтримки! Константин Реуцкий и Yevhenii Vasyliev вже на свободі. Усі деталі згодом.

Опубліковано Восток SOS Пʼятниця, 14 серпня 2020 р.

 

Напередодні повідомлення колег затриманих білоруські журналісти виклали відео, на якому схожий на Рєуцького чоловік розповідає про умови тримання в ізоляторі.

 

Зокрема, він повідомив, що його змусили підписати протоколи, які написали співробітники міліції. 

“Нікому не дали прочитати. Тих, хто відмовлявся підписати, били”, – каже він. 

Суд, за його словами, відбувався прямо в стінах СІЗО. Також Рєуцький розповів, що має сумніви, що людина, яка судила його та інших затриманих, узагалі працює суддею. 

За даними українського МЗС, обидва правозахисники вже знаходяться на території посольства під захистом дипломатів. 

Нагадаємо, що Рєуцького разом з колегою Євгеном Васильєвим затримали 12 серпня близько 17:40 у Мінську біля площі Перемоги. За словами білоруської правозахисниці Тетяни Ревяко, українці не брали участі в жодних заворушеннях, адже приїхали до країни в день затримання за статтею щодо “участі в масових заворушеннях”. Санкції цієї статті передбачають від трьох до восьми років ув’язнення.

13 серпня Посольство України в Білорусі спрямувало до білоруського МЗС дві ноти з приводу затриманих на протестах українців.

Відомо, що за п’ять днів протестів у Білорусі офіційно затримали понад 6 тис. осіб. Люди, які змогли вийти з місць тримання, та ті, які змогли поспілкуватися з адвокатами, розповіли про катування з боку білоруських силовиків у в’язницях, зокрема про те, що їх тримають у маленьких камерах по пів сотні осіб, забороняють митися, б’ють, не дають спати та погрожують зґвалтуванням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter