З 24 лютого 2022 року в Україні загинули понад 20 саперів

Дата: 04 Листопада 2023
A+ A- Підписатися
За час повномасштабної війни РФ проти України загинув 21 сапер, крім того, 77 були травмовані.
 
Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.
 

Посадовець наголосив, що сапери ДСНС без вихідних і спочинку крок за кроком очищують українську землю від ворожого заліза, знешкодивши з початку повномасштабного вторгнення РФ вже близько 450 тисяч вибухонебезпечних предметів і три тисячі авіабомб.

За даними Клименка, завдяки міжнародній допомозі Державна служба України з надзвичайних ситуацій має в розпорядженні 17 машин механізованого розмінування. На сьогодні такою технікою очищені вже 456 гектарів території.

Ці машини в рази прискорюють процес знешкодження вибухонебезпечних предметів, водночас захищаючи піротехніків і зберігаючи їхні життя.

“Російська вибухівка ледь не щодня призводить до травмувань чи загибелі людей… Лиш минулого місяця вдалося уникнути можливих трагедій: техніка отримала пошкодження, але людей не зачепило. Зокрема, на Харківщині під час робіт з розмінування ліній електропередач в Ізюмському районі дві машини механізованого розмінування підірвалися на мінах. Техніку можна відремонтувати або замінити, тоді як життя кожної людини – єдине”, – підкреслив голова МВС.

Клименко наголосив, що масштаби російської агресії та, як наслідок, замінування потребують більшої кількості спеціальної техніки. Діалог з іноземними партнерами щодо потреб у сфері розмінування, за його словами, триває безперервно.

Нагадаємо, в Україні вибухотехніки почали тестувати експериментальний вітчизняний дрон-розміновувач ST1. Він працює автономно та обладнаний котушкою індуктивності та сенсорами, що дають змогу облітати перешкоди на низькій висоті. Також виріб має потужний мікрокомп’ютер, який обробляє дані та передає їх саперам у режимі реального часу.

Раніше ZMINA повідомляла, що харківські інженери-розробники у співпраці з науковцями та піротехніками створили першу в Україні вітчизняну машину для підготовки ґрунту до розмінування.

Фото обкладинки: ДСНС

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter