Із 2020 року в Україні дітей не влаштовуватимуть до дитбудинків

Дата: 18 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

В Україні з 2020 року дітей не влаштовуватимуть до будинків дитини, адже держава і громади робитимуть усе можливе, аби вони залишались із рідними батьками або влаштовуватимуть їх до патронатної або прийомної сім’ї чи сімейного будинку дитини.

Про це заявив заступник міністра соціальної політики Олег Коваль.

За його словами, з цього року влаштування дітей до дитячих будинків стане платним, а паліативно-реабілітаційні центри опікуватимуться не тільки дітьми, які проходять реабілітацію, але й надаватимуть усю необхідну допомогу дітям, що вже виховуються в прийомних сім’ях.

“Діти зможуть жити в будинках дитини до 2023 року. До 2023 року на місці дитячих будинків будуть організовані паліативно-реабілітаційні центри. Ці центри надаватимуть допомогу всім дітям, незалежно від їхнього соціального статусу та віку”, – зазначив Коваль.

Зі свого боку Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба наголосив, що перехід на систему, що забезпечить догляд і виховання дитини в сімейному або наближеному до сімейного середовищі, передбачено не тільки світовою практикою, але й Національною стратегією реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки.

“Навіть найкращий притулок ніколи не замінить дитині сімейного тепла та турботи. Тому всі області адміністрації мають завершити розробку програм з влаштування дітей, залучити до цієї роботи адміністрації міст, районів та об’єднаних територіальних громад”, – розповів він.

Як відомо, на кінець 2018 року в Україні на обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувала 70 491 дитина. З них 22 126 дітей-сиріт та 48 365 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter