Європарламент назвав обмежувальні заходи в разі подальшої агресії Росії в Україні

Дата: 30 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Європарламент ухвалив резолюцію, яка передбачає нові заходи в разі збройного вторгнення Росії на територію України.

Про це повідомляє телеканал “Настоящее время”

За документ проголосували 548 євродепутатів, проти – 25, утрималися 113.

У резолюції йдеться про Росію, посилення її військової присутності на кордоні з Україною, переслідування опозиційного політика Олексія Навального і дипломатичний скандал у зв’язку з вибухом складу зброї в Чехії. 

У документі наголошується: якщо в майбутньому “зосередження військ переросте у вторгнення Російської Федерації на територію України, ЄС повинен чітко позначити, що ціна такого порушення норм міжнародного права буде дуже висока”.

За таких обставин пропонується негайно припинити імпорт нафти й газу з Росії до Євросоюзу, а також відімкнути Росію від системи платежів SWIFT.

“Усі європейські активи олігархів і членів їхніх родин, пов’язаних з російською владою, будуть заморожені, а їхні візи скасовані”, – мовиться в документі.

Європарламент водночас закликав Росію вивести війська з Донбасу і повернути Україні контроль над тимчасово окупованим Кримом, гарантувати свободу судноплавства до портів Азовського моря через Керченську протоку і виконувати положення Мінських угод.

У документі містяться також вимоги негайно звільнити політика Олексія Навального і всіх затриманих під час протестів осіб і провести розслідування його отруєння.

Крім того, резолюція містить заклик до держав-членів ЄС почати спільне висилання російських дипломатів через скандал після заяв про можливу причетність співробітників ГРУ до вибухів на складі зброї у чеському Врбетіце 2014 року.

Європарламент наполягає і на зменшенні залежності країн Євросоюзу від російських енергоресурсів, тому закликає зупинити будівництво газопроводу “Північний потік – 2”, що йде з Росії до Німеччини дном Балтійського моря в обхід Прибалтики й Польщі, та “спірних атомних електростанцій “Росатому”.

Спецпредставник президента Росії з питань міжнародного співробітництва у сфері інформаційної безпеки, директор департаменту міжнародної інформаційної безпеки МЗС Андрій Крутських не вважає, що погрози про від’єднання Росії від системи SWIFT будуть реалізовані, і зазначає, що в разі їхнього втілення Москва готова на них відповісти.

Як відомо, система SWIFT дозволяє передавати інформацію та проводити платежі між банками різних країн. До неї під’єднано понад 11 тисяч фінансових організацій з більш ніж 200 держав, зокрема з Росії. Питання про відімкнення Росії від системи порушується в межах посилення санкцій проти РФ.

Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, протягом 2020 року в результаті бойових дій на сході України загинуло 49 військовослужбовців Збройних сил України та 18 мирних мешканців. 89 цивільних отримали різного ступеня поранення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter