Єврейська громада Австрії закриває всі свої установи через теракт у Відні

Дата: 03 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Єврейська громада Австрії вирішила закрити всі синагоги та інші свої установи – кошерні ресторани, супермаркети й школи – після терактів у Відні. Членам єврейської громади по всій країні також рекомендують залишатися вдома.  

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на видання Volksblatt.

Фото: Twitter / @DollarOutfit

Увечері 2 листопада в шести різних місцях у Відні невідомі чоловіки почали стрілянину. Перші постріли пролунали в районі, де розташовані синагога та єврейський центр. За словами мера міста Міхаеля Людвіга, терористи відкрили безладну стрілянину на вулиці Зайтенштеттенгассе, після чого почали рух до центру міста, дорогою стріляючи у відвідувачів барів і ресторанів, а також у випадкових перехожих.

Лідер єврейської громади Оскар Дойч заявив у твіттері, що неясно, чи планувався напад саме на синагогу, оскільки тоді вона була зачинена. Водночас канцлер Австрії Себастьян Курц не відкидає, що в терористів могли бути “антисемітські мотиви”. 

Загалом жертвами терактів стали чотири людини – дві жінки й двоє чоловіків. Сімнадцять осіб отримали поранення, серед них – 28-річний поліцейський. 

Зранку у вівторок міністр внутрішніх справ Австрії Карл Нехаммер заявив про “напад принаймні одного ісламістського терориста”. 

Правоохоронці застрелили одного зі зловмисників, яких на їхню думку, було не більш ніж чотири. З’ясувалося, що чоловік мав із собою автомат, пістолет і муляж паска смертника. 

Нападником, як повідомляє видання Kronen Zeitung з посиланням на Міністерство внутрішніх справ Австрії, виявився 20-річний Фейзулай Куйтім – громадянин Австрії та Північної Македонії.

25 квітня 2019 року його засудили  в Австрії до 22 місяців тюремного ув’язнення за те, що він збирався виїхати до Сирії і приєднатися до терористів “Ісламської держави”. 5 грудня 2019 року Куйтіма звільнили умовно-достроково. 

Поліція провела 15 обшуків серед тих, хто знав терориста, кількох людей заарештували. Крім того, обшук провели в будинку Куйтіма.

Після нападу влада Австрії оголосила триденну жалобу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter