ЄСПЛ зобов’язав Україну виплатити понад 4 тисячі євро адвокатам, яких під час обшуку їхнього клієнта грубо виштовхали есбівці

Дата: 30 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У 2015 році адвокати Олег Мицик та Петро Кравчук працювали на одному з обшуків, коли співробітники Служби безпеки України силоміць вивели їх із приміщення. Адвокати звернулися до Європейського суду з прав людини, і у травні 2024 року він виніс рішення по цій справі та вирішив присудити кожному заявникові по 1 800 євро за моральну шкоду, і ще 800 євро – за витрати та збори.

Про це йдеться у рішенні, опублікованому на сайті ЄСПЛ. 

Фото: Getty Images

Так, 26 травня 2015 року адвокати підписали угоду з К., згідно з якою вони мали надавати юридичну допомогу її чоловіку під час кримінального провадження проти нього за звинуваченням у хабарництві. Прибувши до будинку свого клієнта, де вже розпочався обшук, вони отримали відмову у доступі. Їх примусово вивели з приміщення. За словами заявників, це зробили жорстоко і насильницьким чином.

Потерпілі стверджували, що правоохоронці схопили їх за руки та витягли до виходу, зокрема вниз по крутих сходах. Коли заявники намагалися чинити опір, їх нібито били по руках. Тим часом у СБУ заявили, що фізичну силу до заявників не застосовували.

Заявники мали відео подій, записане одним із них. Хоча якість була поганою, на ньому видно палку дискусію, під час якої слідчий у цивільному одязі неодноразово пропонував заявникам залишити приміщення, аргументуючи це тим, що обшук розпочався до їхнього прибуття, і він не знає, хто вони і як потрапили в будинок.

Слова адвокатів про те, що вони надають правову допомогу, та посилання на підписану угоду залишилися без уваги. Мицик та Кравчук просили присутніх прибрати від них руки, а ті відповідали, що виведуть їх силою і погрожували заламати їм руки.

Наступного дня потерпілі подали скаргу до прокуратури. Перший заявник також звернувся до місцевої лікарні по медичну допомогу через синці на обох ліктях та подряпини на правому зап’ясті й лівому лікті.

28 травня 2015 року розпочалося розслідування за фактами:

  • перевищення повноважень правоохоронцем із застосуванням насильства;
  • перешкоджання адвокатові у наданні правової допомоги;
  • навмисного заподіяння тілесних ушкоджень адвокатові при наданні правової допомоги.

3 червня 2015 року судово-медичний експерт оглянув першого заявника і задокументував численні зникаючі синці та дві подряпини на руках і зап’ястях. Експерт зазначив, що синці могли бути завдані тупими предметами, ймовірно, пальцями чи кулаками, а подряпини – гострими предметами, можливо, нігтями. Експерт оцінював ушкодження як незначні й вважав, що вони могли бути завдані 26 травня.

Наступного дня оглянули й другого заявника, в якого виявили невеликі жовті синці на передпліччях. Експерт зазначив, що він також міг отримати їх 26 травня.

Слідчий, який керував обшуком і проходив як свідок, заявив, що заявників, які нібито були несанкціонованими особами, вивели з місця обшуку троє есбівців, які забезпечували порядок. Він також зазначив, що після обшуку чоловіка К. доставили до поліційного відділку, де заявники почали представляти його інтереси після пред’явлення необхідних документів.

Слідчий, який займався скаргою заявників, зробив численні запити до СБУ, щоб отримати інформацію про есбівців, які були присутні під час обшуку, і допитати їх як свідків. СБУ постійно відповідала, що ця інформація є конфіденційною і відмовлялася проводити будь-яке внутрішнє розслідування.

Кримінальне розслідування неодноразово припинялося і поновлювалося. Зрештою адвокати звернулися до ЄСПЛ, зазначивши, що вони зазнали жорстокого поводження з боку есбівців, коли намагалися потрапити на обшук у будинку свого клієнта, і що правоохоронці не провели ефективного розслідування цього інциденту. 

Заявники вимагали по 50 000 євро кожному за моральну шкоду і спільно 3 750 євро за витрати та збори, понесені у зв’язку зі справою. Вони надали контракти на юридичне представництво, підписані в червні 2017 року, з погодинною ставкою 150 євро, та звіт про двадцять п’ять годин юридичної роботи. Заявники зобов’язувалися оплатити виконану роботу, якщо суд ухвалить відповідне рішення.

ЄСПЛ дійшов висновку, що твердження заявників про жорстоке поводження на національному рівні підтвердилося в частині, що стосується походження та часу отримання ними тілесних ушкоджень, судово-медичними доказами.

Скаргу визнали обґрунтованою з погляду процесуального зобов’язання держави провести ефективне національне розслідування у цій справі. Суд також зазначив, що хоча безпосередня участь есбівців в інциденті із заявниками була беззаперечною, а наявний відеозапис вказував на можливі насильницькі наміри осіб, схожих на цих працівників, правоохоронці відмовилися як співпрацювати з органами прокуратури, так і проводити будь-яке власне розслідування цієї справи.

Зрештою суд вирішив присудити кожному заявникові по 1 800 євро за моральну шкоду, плюс будь-які податки, які можуть бути стягнуті. З огляду на наявні документи та свою практику, суд також вважає розумним присудити 800 євро за витрати та збори, а також будь-які податки, які можуть бути стягнуті із заявників.

Нагадаємо, що майже дві третини справ, що наразі перебувають на розгляді Європейського суду з прав людини, стосуються трьох держав, зокрема й України.

За 2023 рік суд суттєво зменшив кількість справ, що перебувають на розгляді, – з понад 74,5 тисячі справ у реєстрі лишилося близько 68,5 тисячі.

Туреччина лишається безумовним антилідером за кількістю звернень до ЄСПЛ, і число скарг на неї стрімко зростає. Нині проти Туреччини подали 23 400 заяв, тобто понад 34% усіх заяв у реєстрі ЄСПЛ стосуються цієї країни. У більшості випадків до уряду Туреччини позиваються у Страсбурзі через переслідування гюленістів після спроби перевороту у 2016 році.

Ще 31% справ поділили скарги, подані проти Росії та проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter