ЄСПЛ визнав Швейцарію винною у порушенні прав людини через вплив глобального потепління на здоров’я

Дата: 11 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Швейцарії група жінок позивалася проти влади країни у справі щодо глобального потепління, вони стали першими в історії, хто здобули перемогу у справі щодо клімату в Європейському суді з прав людини.

Про це повідомляє BBC News та AP News.

Фото: AP Photo / Jean-Francois Badias

Так, жінки-позивачки віком близько 70 років, заявляли, що їхній вік і стать роблять їх особливо вразливими до наслідків спеки, пов’язаної зі зміною клімату. Зокрема, у дні, коли особливо спекотно, вони не можуть навіть вийти з дому і звинувачують у цьому владу Швейцарії, яка не впоралась із покладеними на неї обов’язками.

Суд постановив, що Швейцарія не виконала своїх обов’язків згідно з Конвенцією про зміну клімату, і що порушила право на повагу до приватного та сімейного життя.

Також суд встановив, що існували критичні прогалини в політиці країни щодо боротьби зі зміною клімату, включаючи нездатність кількісно визначити скорочення парникових газів.

“Ми все ще не можемо в це повірити. Ми постійно запитуємо наших юристів чи дійсно це правда”, – поділилася одна з лідерок швейцарок Розмарі Видлер-Валті.

До жінок приєдналася і шведська активістка Грета Тунберг.

“Це лише початок судових процесів щодо клімату”, – сказала вона.

Рішення суду є обов’язковим до виконання і може вплинути на законодавство 46 країн Європи.

До групи KlimaSeniorinne входить понад 2 тисячі жінок. Вони розпочали справу 9 років тому, та закликали до кращого захисту здоров’я жінок у зв’язку зі зміною клімату.

Примітно, що Європейський суд з прав людини раніше відхилив дві інші схожі справи з процесуальних підстав – гучну справу, подану португальською молоддю, а іншу – мером одного з міст Франції, який намагався змусити уряди скоротити викиди парникових газів.

Відтак, це перший випадок, коли міжнародний суд виніс рішення щодо зміни клімату, і перше рішення, яке підтверджує, що країни зобов’язані захищати людей від наслідків їхньої діяльності.

Ультраправа Швейцарська народна партія, яка має найбільше парламентське представництво в країні, закликала владу вийти з Ради Європи після того, як Європейський суд з прав людини задовольнив “кліматичний позов” швейцарських активісток проти держави.

На думку представників партії, судді ЄСПЛ своїм рішенням у “кліматичній справі” нібито “перетворили себе на маріонеток активістів і тепер остаточно втратили довіру до себе”, а їхнє “нахабне втручання” у політику Швейцарії є “неприйнятним для суверенної країни”.

Нагадаємо, що жінки та дівчата найбільше страждають від кліматичної кризи, проте менше третини країн взяли на себе зобов’язання захищати їхні сексуальні та репродуктивні права.

Багато країн все ж визнають прямий і непрямий вплив зміни клімату на здоров’я матерів і новонароджених. Зокрема, глобальне потепління може збільшити рівень дитячої та материнської смертності, а також створити ризики для вагітних жінок і жінок у процесі менопаузи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter