ЄСПЛ визнав порядок надання побачень в українських СІЗО порушенням прав людини

Дата: 30 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

ЄСПЛ визнав порушенням Конвенції про захист прав людини порядок надання побачень у СІЗО, визначений КПК та Законом “Про попереднє ув’язнення”, і присудив 2,5 тисячі євро компенсації в справі “Краснюк проти України”.

Про це повідомили в Харківській правозахисній групі. 

Судді вирішили, що дійсний порядок надання побачень не вимагає, щоб органи влади надавали будь-які підстави для рішень на свій розсуд або ухвалювали будь-які офіційні рішення, які можна було б оскаржити, і тому не містить гарантії проти свавілля або зловживання. 

Як відомо, будь-яка комунікація із зовнішнім світом у СІЗО відбувається тільки з дозволу слідчого, який веде справу. На думку правозахисника та координатора з правової реформи в Консультаційній місії ЄС в Україні Вадима Човгана, рішення ЄСПЛ є своєрідним привітанням українській тюремній системі, адже проблема надання побачень є однією із системних. 

“Проблема в тому, що в СІЗО всім автоматично забороняють побачення, а можливі вони тільки з дозволу слідчого / суду. Має бути навпаки: побачення дозволені, а забороняються вони за обґрунтованим рішенням слідчого / суду. Ситуацію мав виправити законопроєкт 2291а, який був прийнятий попереднім парламентом у першому читанні. Але проєкт “застряг” у новому парламенті, і його доля примарна”, – розповів він. 

Європейський суд під ялинку передав декілька "привітів" українській тюремній системі. Всі встановлені Судом порушення…

Gepostet von Vadym Chovgan am Sonntag, 29. Dezember 2019

Нагадаємо, що українці нечасто замислюються про те, в яких умовах живуть люди в СІЗО та в’язницях. Аби розповісти про це, видання ZMINA написало спеціальну інструкцію, де відповіло на питання про те, як виглядають камери в слідчих ізоляторах та що там можна робити у вільний час. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter