ЄСПЛ визнав порушенням прав людини неможливість укласти одностатевий шлюб у Польщі

Дата: 12 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав, що влада Польщі порушує права людини, коли не дозволяє одностатевим парам укласти офіційний союз на своїй території. 

Про це йдеться в рішенні суду. 

Заявниками є 10 громадян Польщі, які народилися між 1963 і 1991 роками та мешкають в одностатевих родинах у містах Лодзь, Краків і Варшава.

Шлюб є єдиним способом офіційного оформлення стосунків у Польщі, тож пари вирішили одружитися кілька років тому та звернулися до місцевих відділів реєстрації актів цивільного стану, але отримали відмову. Національні суди нижчої інстанції відхилили позови родин, тож ті пішли по захист прав до Конституційного суду.

Втім, і Конституційний суд Польщі не допоміг їм, а відхилив позови, стверджуючи, що це питання не в його компетентності. З п’яти сімей дві отримали відмови, а справи ще трьох – так досі й не розглянули. 

Заявники наголошували, що переважна більшість країн-членів Ради Європи надає одностатевим парам право одружуватись або укладати зареєстровані цивільні союзи, тож їх фактично дискримінують, наприклад, у питаннях спадщини, оподаткування тощо. 

Фото: Marianna Wybieralska / Miłość nie wyklucza

ЄСПЛ шістьма голосами проти одного постановив, що в справі є порушення статті 8 конвенції, згідно з якою “кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції”. 

“Встановлення порушення саме по собі є достатньою справедливою сатисфакцією за будь-яку заподіяну моральну шкоду”, – постановили судді. 

Рішення є обов’язковим для виконання членами Ради Європи. 

Нагадаємо, що торік українська гей-пара виграла схожу справу в ЄСПЛ, бо також не може укласти шлюб на батьківщині. 

В Україні після початку повномасштабного вторгнення росіян активніше обговорюють ухвалення змін, що дозволили б укладати реєстроване партнерство як одностатевим, так і різностатевим парам. Влада мала розв’язати це питання ще до 2020 року, бо цей пункт був у плані дій з реалізації Нацстратегії у сфері прав людини, підписаному тодішнім президентом Петром Порошенком

Працівники Мін’юсту не приховували, що не робитимуть цього, бо отримали від гомофобних депутатів місцевих рад низку петицій, у яких ті вимагали не надати більше, а позбавити чинних прав ЛГБТ-співгромадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter