ЄС залучить на допомогу Україні Сили швидкого кіберреагування

Дата: 23 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

На прохання України для допомоги в боротьбі з кіберзагрозами шість країн Європейського Союзу залучать Сили швидкого реагування в кіберпросторі.

Про це повідомив віцеміністр оборони Литви Маргіріс Абукявічюс.

Фото: AFP

Сили швидкого реагування в кіберпросторі (Cyber Rapid Response Team, CRRT) створили у 2019 році в межах оборонного проєкту ЄС. До складу сил входять Литва, яка нині координує роботу, Естонія, Хорватія, Польща, Нідерланди й Румунія, яка має цього року очолити координацію роботи замість Литви. 

Україна зверталася до CRRT з листом, в якому просила допомогти з укріпленням кібербезпеки. Очільник українського МЗС Дмитро Кулеба нагадував європейським партнерам, що сучасна війна – це не лише танки, артилерія та літаки, але й конкретні дії в кіберпросторі.

Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA ще 21 лютого попередила про можливу хвилю кібератак на вебсайти державного сектору.

Раніше, в січні, під кібератаки потрапили сайти ПриватБанку, Ощадбанку, сайтів Міністерства оборони та Збройних сил України, Українського радіо, портал “Дія” та низка інших сервісів. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за цим фактом. 

Нагадаємо, що, за даними Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, 90% усіх кібератак, які приходять з-за кордону, пов’язані з Росією та хакерськими групами, які фінансує російська влада.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter