ЄС розробив план повоєнного відновлення України в обмін на реформи – ЗМІ

Дата: 17 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Європейська комісія розробила стратегічний план післявоєнного відновлення України під назвою “Відбудувати Україну” на сотні мільярдів євро. План вимагатиме від Києва боротися з корупцією та проводити реформи задля наближення до Європейського Союзу і майбутнього вступу країни до ЄС.

Про це повідомляє німецьке видання Süddeutsche Zeitung з посиланням на восьмисторінковий проєкт рішення, який комісія планує затвердити 18 травня. 

Відповідно до проєкту документа, відбудова зруйнованої війною інфраструктури України займе понад 10 років, а кошти, виділені на відновлення, будуть пов’язані із суворими умовами, такими як боротьба з корупцією, та зусиллями уряду України стосовно проведення реформ. За цим планом, реформи мають на меті наблизити Україну до ЄС.

Крім того, під час відбудови має діяти принцип “зробити краще, ніж було”. Це означає, що нова інфраструктура та будинки мають бути спроєктовані так, щоб відповідати кліматичним вимогам.

Поки що невідомо, скільки грошей потрібно на відновлення. Збитки від російсько-української війни вже оцінюють у сотні мільярдів євро.

Фінансовий внесок Європейського Союзу має надійти з нової програми бюджету ЄС. Вона має ґрунтуватися на тому, як працює допомога ЄС державам-членам після пандемії коронавірусу. За цією програмою, країни-члени повинні подати до Єврокомісії плани реформ та інвестицій. Єврокомісія перевіряє їх, а потім затверджує гранти та позики з низькими відсотками, причому окремі транші прив’язуються до певних проміжних цілей.

Реформи та інвестиції, які Київ має пообіцяти за гроші з нової програми, покликані допомогти серед іншого подальшій інтеграції української економіки у внутрішній ринок ЄС, покращити бізнес-середовище чи “поступово погодити” українське законодавство з правом ЄС.

Велике значення в плані також надається належному урядуванню, верховенству права, раціональному управлінню фінансами й захисту від корупції та шахрайства.

Гроші на план реконструкції, згідно із задумом, надійдуть від міжнародних партнерів, але в “стратегічних інтересах” ЄС очолити зусилля та взяти на себе “більшу частину”, пояснює Єврокомісія. 

Гранти Україні можуть бути покриті за допомогою додаткових платежів держав-членів до бюджету ЄС або за допомогою перерозподілу в межах бюджету. 

Щодо пільгових кредитів Києву, то комісія пропонує фінансувати їх, узявши на себе нові борги. Потім держави-члени спільно відповідатимуть щодо таких боргів ЄС.

ЗМІ зазначає, що ця пропозиція є вибухонебезпечною, оскільки деякі уряди ЄС, зокрема традиційно німецький уряд, дуже критично ставляться до загальноєвропейського боргу. 

Влада Брюсселя також згадала про можливість використання конфіскованих російських активів для фінансування реконструкції, утім це вважається юридично чутливим питанням.

18 травня міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Росія за всіма ознаками готується до довготривалої війни проти України, накопичуючи ресурси й зводячи оборонні фортифікації на захоплених територіях. Він додав, що Україна ставить за мету звільнити свої території в міжнародно визнаних кордонах 1991 року в найкоротший термін, не давши РФ затягнути конфлікт. 

Для цього, як додав міністр, Україні необхідна міжнародна допомога у вигляді зброї і Бронемашини, засоби ураження на довгих дистанціях (реактивні системи залпового вогню, важка артилерія, авіація, ракети). максимально швидко та в потрібних кількостях.

Президент Латвії Егілс Левітс в інтерв’ю Deutschlandfunk висловив переконання, що Захід має надати Україні необхідну важку зброю. За його словами, Росія в найкричущіший спосіб порушила міжнародне право і країни мають підтримувати Україну в її праві та бажанні відновити територіальну цілісність. Водночас він назвав це демократичним обов’язком.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter