ЄС чекає, коли Україна реформує КС з урахуванням останніх рекомендацій Венеційської комісії

Дата: 23 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Єврокомісія очікує, що українська влада повністю врахує рекомендації Венеційської комісії щодо реформування Конституційного Суду. Напередодні президент Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон, який критикували експерти. 

Про це речниця Єврокомісії Ана Пізонеро сказала у коментарі “Суспільному”.

Фото: Конституційний Суд України

Пізонеро наголосила, що у Дорадчій групі експертів, створення якої регламентує закон, має бути сім, а не шість членів. 

“Додатковий член має бути за міжнародною квотою для запобігання патовій ситуації у прийнятті рішень”, – зазначила вона. 

Реформа КСУ є одним із семи “кроків”, викладених у висновку Єврокомісії від 17 червня, які Україна має здійснити у контексті набуття статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

“Європейська Комісія буде уважно стежити за цим процесом. Прогрес у судовій реформі залишається життєво важливим для зміцнення стійкості України”, — сказала Пізонеро. 

23 грудня підписаний Зеленським закон набирає чинності. 

Нагадаємо, що це не єдиний законопроєкт, який ухвалила цього місяця Верховна Рада та який президента просять ветувати. Так, нардепи, попри критику правозахисників, посилили відповідальність українських військових за невиконання наказу. Тепер за, наприклад, невиконання наказу можна отримати від п’яти до восьми років ув’язнення. 

Також передбачає законопроєкт і те, що військовослужбовці, яких визнали винними у вчиненні кримінальних порушень проти порядку несення військової служби, не зможуть зберегти за собою робоче місце. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter