“Якщо нас не чують, то нас побачать”: представники креативних індустрій влаштували протест проти карантину

Дата: 13 Травня 2020
A+ A- Підписатися

12 травня представники сфери культури та креативних індустрій влаштували всеукраїнську акцію “Стоп культурний карантин”, якою хочуть привернути увагу влади до проблем галузі, пов’язаних з карантинними обмеженнями. 

Про це організатори акції повідомили у фейсбуку. 

Стоп Культурний Карантин!

Отже, всеукраїнська трансляція #стопкультурнийкарантин розпочнеться о 21:55 на сторінці Kyiv Music Days та сторінках учасників акції по всій Україні – наразі до ініціативи вже доєдналося 20 міст!Харків, Львів, Хмельницький, Вінниця, Черкаси, Одеса, Чернігів, Ужгород, Тернопіль, Київ, Рівне, Полтава, Умань, Маріуполь, Кам'янське, Кременчук. Дрогобич, Стрий, Вишгород.***Якщо нас не чують, то нас побачать!Пандемія Covid-19 зупинила весь світ.Коли уряди інших країн рятують свої економіки шляхом підтримки населення та бізнесу, планують поетапні виходи з карантину та прогнозують ймовірні сценарії для індустрій, український уряд ще тільки розробляє програми подолання кризи. При цьому сфера креативних індустрій та видовищних заходів знаходиться у забутті.Нас ніби не існує. Ресторанам дозволили літні майданчики та їжу на виніс, перукарням – попередній запис та чіткі вимоги соціальної дистанції, навіть для торгівельно-розважальних центрів – обмеження щодо кількості відвідувачів..План майже готовий для всіх галузей, окрім індустрії культури та видовищ.Схоже нас немає в сценарії уряду.В уряду не існує сценарію для нас, для понад 250 000 осіб – артистів, акторів, музикантів, балетмейстрів, організаторів заходів, кінотеатрів, івент агенцій, технічного персоналу світла, звуку та сцени, декораторів, квиткових операторів…У нашій галузі – сотні спеціалізацій та професій, без яких годі уявити сучасне культурне життя країни сьогодні.Акція #стопкультурнийкарантин покликана привернути увагу уряду до факту існування культурної індустрії в Україні і почати діалог з її представниками щодо можливого сценарію виходу з карантину.12 травня о 22.00 на знакових локаціях українських міст увімкнуть спрямовані в небо промені світла.Побачте нас! Почуйте нас! Дайте нам можливість працювати, поговоріть з нами як нам спільно розробити план виходу з карантину та відродити багатогранну культурну сферу України.12 травня о 22.00 ви нас побачите.Увімкни Україну!

Опубліковано Kyiv Music Days Вівторок, 12 травня 2020 р.

До акції, за інформацією організаторів, доєдналася низка українських міст, зокрема Харків, Львів, Хмельницький, Вінниця, Черкаси, Одеса, Чернігів, Ужгород, Тернопіль, Київ, Рівне, Полтава, Умань, Маріуполь, Кам’янське, Кременчук, Дрогобич, Стрий, Вишгород.

“Якщо нас не чують, то нас побачать! Коли уряди інших країн рятують свої економіки шляхом підтримки населення та бізнесу, планують поетапні виходи з карантину та прогнозують ймовірні сценарії для індустрій, український уряд ще тільки розробляє програми подолання кризи. При цьому сфера креативних індустрій та видовищних заходів знаходиться в забутті”, – обурюються вони. 

Послаблення карантину, яке відбулося з 12 травня в більшості регіонів України, як наголошують організатори акції, не торкнулося їхньої сфери, однак сама епідемія коронавірусу зачепила близько 250 тис. українців, а саме артистів, акторів, музикантів, балетмейстерів, організаторів заходів, кінотеатрів, івент-агенцій, технічного персоналу світла, звуку та сцени, декораторів, квиткових операторів, які втратили роботу. 

Нагадаємо, що ще 27 березня на платформі Zoom відбувся перший в Україні онлайн-мітинг проти скорочення фінансування сфери культури.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter