Як завозити гуманітарну допомогу до України з 1 квітня

Дата: 02 Квітня 2024
A+ A- Підписатися
З 1 квітня цього року електронна система обігу гуманітарної допомоги стає обов’язковою для волонтерів. Адже 31 березня завершився перехідний період, під час якого в Україну можна було завозити гуманітарну допомогу, використовуючи паперові декларації. 
 
Про це повідомляє Урядовий портал. 
 
DEPOSITPHOTOS

Гумдопомогу допомогу до України надсилає донор – юридична чи фізична особа, яка добровільно надає її отримувачам в Україні, – юридичним особам, тобто благодійним фондам. Зокрема, отримувачами можуть бути іноземні благодійні організації, представництва яких акредитовані в Україні.

Далі отримувач передає гуманітарну допомогу набувачам – військовим підрозділам, внутрішньо переселеним особам. 

Український незалежний центр політичних досліджень опублікував покрокова інструкцію користування автоматизованою системою реєстрації гуманітарної допомоги.

Додамо, що з моменту запуску цифрової системи до офіційного Реєстру отримувачів гуманітарної допомоги приєдналося більш ніж 8 тисяч отримувачів. За час роботи цифрового механізму в системі було сформовано понад 18 тисяч записів про вантажі та 12,5 тисячі декларацій.

Нагадаємо, до 1 квітня діяв перехідний період. Він передбачав, що отримувачі гуманітарної допомоги (фонди, громадські організації та інші установи) могли обирати один із двох варіантів завезення та обліку гуманітарної допомоги – паперовий або цифровий.

Раніше ZMINA писала про “Переслідування волонтерів за незаконне використання гуманітарки: що не так із законодавством і як це можна змінити”, а також про “Справи проти волонтерів: як силовики підставляють тих, хто допомагає армії”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter