Міжнародний фонд зафіксував 58 атак на ЗМІ та журналістів у Криму протягом 2020 року

Дата: 11 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Минулого року окупанти продовжили практику тотального придушення незалежної журналістики та встановлення повного контролю над інформаційним простором Криму: всього зафіксовано 58 випадків атак або погроз працівникам ЗМІ, громадянським журналістам, редакціям традиційних та онлайн-видань, телеграм-каналів, онлайн-активістам.

Такі дані навів міжнародний фонд “Справедливість для журналістів” на основі аналізу інформації, отриманої, зокрема, від Центру прав людини ZMINA.

Джерело: Крим.Реалії

Під час дослідження за 2020 рік виявлено 38 атак з використанням юридичних або економічних механізмів, 16 атак нефізичного характеру, зокрема в кіберпросторі, та чотири фізичні атаки, серед яких два випадки застосування каральної психіатрії.

Головним джерелом загроз для працівників ЗМІ на окупованому півострові стали представники влади – в 50 випадках з 58.

Найпоширенішим методом тиску були атаки з використанням юридичних або економічних механізмів: звинувачення в екстремізмі, зв’язках з терористами, розпалюванні ворожнечі, реабілітації нацизму, держзраді, закликах до повалення конституційного ладу.

Зафіксовано дев’ять атак, пов’язаних з карантинними обмеженнями. Переважно вони виявлялися в діях судових приставів, які не допускали журналістів на політично вмотивовані судові процеси.

Почастішали атаки на кримських громадянських журналістів і блогерів: співробітники правоохоронних органів приходили додому до медійників і зачитували їм застереження щодо неприпустимості екстремістських дій. Усього було вісім таких інцидентів.

Також фіксувалися невиправдані затримання журналістів і блогерів співробітниками ДАІ (шість випадків), часто вони супроводжувалися обшуками та складанням адмінпротоколів.

Переслідувань зазнали громадянські журналісти “Кримської солідарності” – неформальної правозахисної організації для захисту жертв політичних репресій. Проти багатьох з них були висунуті звинувачення в межах “справи кримських мусульман” у причетності до тероризму та участі в організації “Хізб ут-Тахрір”.

Станом на кінець 2020 року в місцях позбавлення волі перебували вісім громадянських журналістів – Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв. Ще один – Амет Сулейманов – утримувався під домашнім арештом.

16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд РФ ухвалив вирок у так званій справі “другої бахчисарайської групи “Хізб ут-Тахрір”, фігурантів якої визнано винними в “підготовці насильницького захоплення влади та участі в діяльності терористичної організації”. До числа підсудних у цій справі ввійшли четверо громадянських журналістів “Кримської солідарності”: Сервер Мустафаєв засуджений до 14 років ув’язнення в колонії суворого режиму, Сейран Салієв – до 16 років, Тимур Ібрагімов – до 17 років, Марлен Асанов – до 19 років.

У грудні Південний окружний військовий суд РФ почав розгляд справи так званої другої сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір”, членів якої звинувачують у підготовці насильницького захоплення влади та участі в діяльності терористичної організації. До числа підсудних у цій справі ввійшли четверо громадянських журналістів – Ремзі Бекіров, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв і Руслан Сулейманов.

Окупанти продовжили блокування українських медіаресурсів на півострові. Щонайменше 11 провайдерів у дев’яти кримських населених пунктах повністю блокували сайти 20 українських медіа: Укрінформ, “Цензор.Нет”, QHA, СЛЕД.net.ua, “Інформаційний спротив”, UAinfo, BlackSeaNews, “Апостроф”, “Главное”, Громадське радіо, Центр журналістських розслідувань, “Лівий берег”, “Подробиці”, “Стрічка”, “ТоНеТо”, ТСН, “Українська правда”, “РБК Україна”, “Дзеркало тижня”, “Херсон Daily”.

Приймання сигналу українських FM-радіостанцій на півночі Криму у 2020-му значно погіршився, а в багатьох населених пунктах на цих частотах мовлять російські радіостанції.

Водночас минулого року уряд РФ ухвалив низку нових нормативно-правових актів, що погіршують ситуацію зі свободою слова. Їхню дію окупанти поширили й на територію Криму.

Читайте також: Хто розкаже про Крим: як Україні підтримати незалежну журналістику на півострові

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter