Правозахисники розповіли, як ув’язненим в РФ українцям відбувати покарання на Батьківщині

Дата: 22 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Регіональний центр з прав людини розробив покрокову інструкцію для тих громадян України, які були засуджені і відбувають покарання на території Росії. 

Інструкція розміщення на сторінці “Кримський прецедент”.

 

Спершу такому громадянину України необхідно заповнити та надіслати звернення про екстрадицію до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та до Міністерства юстиції України із посиланням на положення Конвенції про передачу засуджених 1983 року. До звернення необхідно долучити додатки, зокрема копії паспорту, вироку та інших процесуальних документів.

Родичі засудженого можуть власноруч написати звернення, якщо немає контакту із засудженим. Їм необхідно також долучити підтвердження родинних зв’язків від сім’ї засудженого.

Після отримання такого звернення Міністерство юстиції України розпочне комунікацію з Міністерством юстиції Росії з тим, щоб ініціювати процедуру передачі громадянина для подальшого відбування покарання в Україні.

Український Мін’юст надішле клопотання про винесення вироку російських судів до національних судів, і подальше відбування покарання проходитиме відповідно до норм українського законодавства.

Після того як вирок РФ приведуть у відповідність до законодавства України, це рішення суду передадуть компетентним російським органам, після чого російський суд ухвалить остаточне рішення про передачу громадянина України на територію України для подальшого відбування покарання.

Процедура екстрадиції може тривати до року, а засуджений відповідно до положень Кримінально-виконавчого кодексу України, продовжить відбувати покарання на території України за наявності можливості ближче до місця своєї реєстрації.

Правозахисники звертають увагу, що наразі неможливо ініціювати екстрадицію тим громадянам, яких засудив “суд” в тимчасово окупованому Криму. Адже Україна не визнає “судових рішень” окупаційної влади стосовно ув’язнених. У свою чергу, Росія примусово нав’язала своє громадянство українцям у місцях несвободи, які перебували в ув’язненні на момент окупації, а відтак вона відмовляється етапувати їх в Україну, вважаючи їх своїми громадянами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter