Як провести локдаун з меншими економічними втратами – експерти представили поради для уряду

Дата: 20 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Експерти запропонували уряду рекомендації щодо карантинних обмежень, які допоможуть зменшити економічні втрати та мобілізувати людей на вакцинацію проти COVID-19.

Документ із рекомендаціями 19 серпня представили виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський та співзасновник Українського центру охорони здоров’я (UHC) Павло Ковтонюк.

Фото УНІАН

Експерти прогнозують, що кількість людей, які хочуть добровільно вакцинуватися, невдовзі сягне свого максимуму і піде на спад. Тобто на початок осені частка вакцинованих громадян не перевищить 10% громадян, що дозволить запобігти новим хвилям захворюваності, спричинених новими штамами коронавірусу. Тому, вважають експерти, уникнути нового локдауну навряд чи вдасться і їхні рекомендації стануть у пригоді.

Взявши за основу карантинні обмеження, які є в чинній постанові Кабінету Міністрів України, експерти врахували крім епідемічних показників, ще і вакцинальний статус громадян, засвідчений внутрішнім сертифікатом вакцинації, а також результати тестів на COVID-19.

Ця модель передбачає, що звичні карантинні обмеження поширюються не просто на регіони з вищим рівнем поширення інфекції, але лише на невакциновану частину громадян. Згідно з рекомендаціями, COVID-сертифікати дозволять не обмежувати активність для підприємств та окремих громадян.

Як і в урядовій постанові, аналітичний бриф містить пропозиції обмежень за різних рівнів епідемічної небезпеки: жовтого, помаранчевого і червоного.

“Що нового ми пропонуємо, наприклад, в освіті. Всі чули заяви міністра про вимогу мати 80% вакцинованих у закладах освіти, за яких ті працюватимуть. Але йдеться тільки про жовтий рівень, тобто не йдеться про те, що на червоному рівні теж так можна буде. На червоному рівні, згідно з чинним законодавством, заклади освіти зачиняються. Ми пропонуємо, щоб вони не закривалися за умови, якщо персонал провакцинований на 80%. І цього досить для дитячих садочків і початкової школи. А для коледжів та університетів мають бути вакциновані й студенти. Для цього потрібно буде дозволити вакцинацію з 15 років”, – зауважив під час презентації співзасновник Українського центру охорони здоров’я (UHC) Павло Ковтонюк.

Інші пропозиції також стосуються того, що уряду варто навіть у червоній зоні диференціювати обмеження.

“Ми дуже сподіваємося, що внутрішні COVID-сертифікати для всіх основних операційних систем смартфонів будуть якнайшвидше введені в експлуатацію. Те, що я бачу на своєму телефоні у внутрішньому сертифікаті, – дуже простий інструмент для адміністратора торгового центру, магазину чи закладу громадського харчування. Там є фотографія, підтвердження того, що це свідоцтво вакцинації, і здебільшого цього буде досить”, коментує виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

За його словами, можливі збої в моделі, бо COVID-сертифікати впроваджували дуже швидко і реєстри мають різну якість. Утім, в уряду ще є час технічно підготуватися.

“Може виникнути питання, чи підроблятимуть сертифікати, як це було зі спецперепустками в метро. Але, наскільки ми розуміємо, з боку Мінцифри все досить добре продумано, а якщо це паперовий COVID-сертифікат – на ньому буде QR-код, який має зчитуватися додатком “Дія” на смартфоні. Тобто, навіть якщо в людини старий паспорт-книжечка, немає біометричного закордонного паспорта та ніде немає фото в загальних реєстрах, з паперовим сертифікатом адміністратор, який чесно хоче перевірити, чи все правильно, буде мати можливість сканувати цей QR-код, отримати ПІБ та попросити в людини документ, який підтверджує особу”, додає Гліб Вишлінський.

Автори документа впевнені, що їхні рекомендації не вводять додаткових обмежень.

“Якщо уряд візьме до уваги ці рекомендації, обмежень під час карантину буде менше. Водночас зараз, поки немає спалаху, немає потреби в посилених обмеженнях, як це є зараз. Я наполегливо раджу всім вакцинуватися, а уряду – запровадити систему, у якій вакцинована людина відчуває, що пандемія має на неї менший вплив”, підсумував Павло Ковтонюк.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter