Як персональні дані українців потрапляють до окупантів: правозахисники закликають повідомляти про випадки використання реєстрів, щоб дослідити питання

Дата: 02 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисники збирають дані про те, як інформація з українських реєстрів могла потрапляти до російських окупантів, які використовували її для затримання, викрадення, катування і страт українців. З цією метою вони просять повідомляти про випадки такого використання реєстрів.

Про це виданню ZMINA повідомили в Асоціації УМДПЛ.

“З початку збройної агресії і окупації українських територій російськими загарбниками постійно з’являється інформація і докази про отримання ворогом повної інформації про власників зброї, бізнесменів, членів громадських організацій та політичних партій. Це дозволяло йому швидко виявляти “потрібних” осіб та застосовувати до них незаконні методи”, – йдеться в повідомленні.

Експерти Асоціації УМДПЛ планують дослідити, як організовано захист персональних даних на центральному та регіональному рівнях, і розробити відповідні рекомендації органам державної влади та місцевого самоврядування.

У своїх рекомендаціях експерти акцентують на правильній процедурі доступу до закритих локальних і національних систем баз даних, безпечного зберігання та знищення даних у разі загрози окупації.

Також в УМДПЛ планують розглянути питання оцінювання ризиків від використання відкритих реєстрів громадян та роботу застосунків, створених для верифікації осіб з біометричною ідентифікацією.

Якщо ви маєте інформацію про подібні випадки використання окупантами реєстрів та/або іншої інформації для ідентифікації різних груп задля подальших репресивних і незаконних дій, повідомляйте на електронну адресу Асоціації УМДПЛ tortureua.2022@gmail.com або на фейсбук-сторінку організації.

“Разом з вашою підтримкою ми зберемо більше інформації, яка сприятиме притягненню всіх винних осіб до відповідальності на національному та міжнародному рівнях!” – повідомляють в УМДПЛ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter