“Я просто хотів би довчитись і поїхати кудись далеко звідси”: у Росії школяра відправили до колонії за звинуваченнями у тероризмі

Дата: 10 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

У Росії виїзна колегія 1-го Східного окружного військового суду винесла вирок трьом підліткам з міста Канська, звинуваченим у навчанні терористичній діяльності. Микиту Уварова, якого слідчі вважали лідером групи, відправили до колонії на 5 років та зобов’язали виплатити 30 тисяч рублів штрафу.

Про це повідомляє “Медіазона”.

Фото: “РИА Новости”

Микиту Уварова, Дениса Михайленка та Богдана Андреєва російські силовики затримали влітку 2020-го, коли наймолодшому з них було 14 років. Сталось це після того, як у Канську, зокрема на будівлі ФСБ, з’явились листівки з критикою влади та словами підтримки на адресу політв’язнів.

Силовики знайшли у телефонах затриманих школярів листування, в якому ті обговорювали, як хочуть підірвати будівлю ФСБ у комп’ютерній грі Minecraft. Спочатку хлопців звинувачували в організації терористичної спільноти, але пізніше закрили справу за відсутністю складу злочину.

Винними підлітків визнали за статтею “Проходження навчання з метою провадження терористичної діяльності”. За версією слідства, школярі “з метою зміни існуючого у РФ державного та політичного устрою <…>, а також помсти за несправедливо та помилково, на їхню думку, засуджених однодумців” хотіли влаштувати теракти у будівлях правоохоронних органів Канська та проходили для цього навчання.

Микита Уваров разом з мамою. Фото: Радіо Свобода

Михайленка та Андреєва звільнили від кримінальної відповідальності за статтею “Проходження навчання з метою провадження терористичної діяльності”, бо вони сприяли слідству. Однак за іншими звинуваченнями, а саме у чотирьох епізодах виготовлення та трьох епізодах зберігання вибухівки, їх визнали винними та призначили 3 та 4 роки умовного терміну. 

У своєму останньому слові засуджений Микита Уваров сказав, що у Росії “репресують людей, цивільних активістів, які бажають країні добра”, і тепер він сам зіткнувся з “деспотизмом несумлінних працівників системи”. Школяр також додав, що відбуватиме покарання з чистою совістю:

“Мені не соромно перед людьми, близькими та чужими, які знають про нашу історію. Нехай хтось вірить не мені, а правоохоронним органам, мені нема чого соромитися. Я нікого не збирався підривати. Востаннє на цьому суді я хотів би сказати: я не терорист, я не винний у 205.3 КК РФ. І я просто хотів би довчитись, здобути освіту і поїхати кудись далеко звідси, щоб нікого тут зі спецслужб не нервувати та самому не нервувати”.

Фотографія обкладинки: Радіо Свобода 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter