“Відрізали бензопилою кусок кістки”: українського військового з ампутованою ногою катували в російському полоні

Дата: 24 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Ігор Олійник – військовослужбовець 25 бригади ЗСУ. Навесні 2022 року в боях за Ізюм він втратив ногу та потрапив у російський полон, де пробув місяць. Пораненому українському військовому погрожували відрізати статеві органи та безжально катували, щоб випитати інформацію про розміщення позицій підрозділів ЗСУ.

Про це Ігор Олійник розповів у сюжеті 5 каналу.

Військовослужбовець Ігор Олійник. Скриншот з відео

Ігор Олійник із Дніпра пішов до військкомату в перші дні повномасштабного вторгнення РФ попри те, що сам виховує неповнолітнього сина і тому мав “бронь” від мобілізації. Ще в лютому 2022 року він став військовослужбовцем 25 окремої повітрянодесантної бригади ЗСУ, яка стримувала окупантів на Харківщині.

У районі міста Ізюм Ігор отримав перший бойовий досвід. 

Ігор Олійник із трофейним російським сухим пайком. Скриншот з відео

Позиції 25 бригади під Ізюмом обстріляли ворожі танки. Ігорю вдалося прикрити та врятувати побратима, але під ноги прилетів снаряд.

“Я там залишився, мені гілка на ногу впала – я не зміг виповзти. І так я залишився без ноги лежати. Російська армія просунулася вперед і мене відрізали (від евакуації. – Ред.), не давали мене забрати. На наступний день я відрізав собі ногу – гілка лежала на нозі, виповз звідти”, – розповів Ігор Олійник.

Ігор три доби ховався в посадці, куди йому вдалося відповзти. Його знайшли росіяни та повідомили свого командира, що знайшли пораненого українського солдата. Той сказав, що їм не потрібен поранений полонений.

“Тоді він дістав пістолет, приставив мені до лоба. Каже: “Це тобі за мого брата, якого ви вбили два тижні тому”. Але він усе-таки не вистрелив, забрав пістолет і каже: “Все одно ти здохнеш”, – згадав український військовий. 

Ігоря взяли в полон. Спочатку утримували в Ізюмі. Він розповів історію, коли до нього підійшов бурят з ножем і спитав: “Що тобі відрізати: вухо чи яйця?” У підсумку Ігор Олійник погодився, щоб йому відрізали вухо. Але в останній момент зайшов командир та зупинив бурята.

Потім його доправили до польового шпиталю в Бєлгородській області на території Росії. Там військовослужбовця катували, щоб дізнатися про озброєння та позиції підрозділів ЗСУ.

“У них не підходить слово “не знаю”, “не бачив”. Після п’ятого допиту хотіли спочатку болгаркою, але не змогли запустити генератор, взяли бензопилу і відрізали мені кусок кістки. Це було дуже боляче. На другий раз я плакав і просив, щоб мене пристрілили”, – пригадав він.

У травні вдалося повернути додому пораненого військовослужбовця в межах обміну полоненими. Після лікування в Україні йому встановили протез правої ноги в США.

Військовослужбовець Ігор Олійник. Скриншот з відео

Зараз Ігор Олійник проходить реабілітацію у Львівській області.

Читайте також: “В анальний отвір засовували запалений сірник”: звільнений з полону лікар-нейрохірург про катування та ставлення росіян до військовополонених

Як повідомляла ZMINA, прокуратура виявила 54 катівні й зафіксувала понад 5 тисяч випадків катувань на деокупованих територіях. Також розслідується 855 справ щодо воєнних злочинів проти дітей, 10 з яких за фактами сексуального насильства.

Також стало відомо, що 2022 року внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинули 16 502 особи. Національна поліція виявила 21 масове поховання на деокупованих територіях, з яких ексгумовано 1033 тіла цивільних та військових.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду  тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter