Взаємна підтримка кримських татар лякає слідчих Росії – адвокат Сабінін про справу Емір-Усеїна Куку

Дата: 13 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Російські слідчі і судді вирішують політичними заходами свої завдання, коли розглядають справи щодо кримських татар, зокрема “Хізб ут-Тахрір”. Але їх лякає солідарність кримськотатарського народу.

Про це сьогодні заявив Андрій Сабінін, адвокат, який веде справи громадян України в Криму, повідомляє кореспондентка Центру інформації з прав людини.

“Раз у Криму є мусульмани, напевно, тут є мусульманський тероризм – чому б це і не порозслідувати? Слідчі Росії знають, як це робити. І можуть. У Криму кримських татар небагато. У Криму спостерігається так звана “кавказаїзація” – тенденції з Чечні і Дагестану, коли застосовуються дуже жорсткі методи, часто неадекватні міри покарання”, – зауважив Андрій Сабінін.

Адвокат також зазначив солідарність кримських татар.

“Татари ходять на суди. Їх там по 30–40 осіб, особливо у справі Чийгоза. Вони чекають годинами закінчення процесу. І ця взаємна підтримка лякає. У Росії і, думаю, в Україні, такого немає…”, – коментує Сабінін.

Адвокат також коментує справу підзахисного Емір-Усеїна Куку. Більше півроку Емір-Усеїн Куку знаходиться в СІЗО за відсутності якихось дій.

“Справа розслідується, проводяться експертизи, – а обвинувачені у справі “Хізб ут-Тахрір” 6 місяців чекають експертизу в СІЗО. І відпустити їх під домашній арешт – що, по суті, нормальна практика – не відпускають.

Фактично з документа в документ кочує твердження слідчих: що як члени терористичної організації, вони нібито можуть зникнути. Тому що їх назвали політв’язнями. Це фактично гасло поширюється з особливою силою.

Я одного разу не витримав і сказав: “З Криму два шляхи – один в Росію, один – в Україну. Як Усеїн Куку може піти? Переплисти через Сиваш?””, – коментує адвокат. Сабінін стверджує, що підзахисні нікуди не сховаються – у них є сім’ї, діти.

“Просто дозвольте їм нормально займатися собою. Жити в людських умовах. Але у нас, на жаль, так люди роками сидять до завершення суду. Над ними відбуваються жахливі дії. Наприклад, намагаються сфабрикувати документи – який Усеїн поганий батько, який неналежним чином дбає про своїх дітей, не займається їхнім вихованням. Уже дзвонили з соціальних служб. Але він знаходитися в СІЗО! Це ж абсурд”, – говорить Сабінін.

За його словами, тиск на мусульман в Росії триває давно. Але немає жодного акту, який би пов’язував “Хізб ут-Тахрір” з терористичними діями.

“Ніхто з членів осередку жодного разу нікого не вбив, ні разу нікого не підірвав. Але раз в РФ є постанова, що Тахрір – терористична організація, то її члени засуджуються… аж до довічного ув’язнення”, – додає адвокат.

На його думку, судовий розгляд раніше весни-літа не почнеться. А поки фігуранти ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір” змушені перебувати в СІЗО.

“Усіх учасників осередку направили в психіатричну лікарню. Тому що вони відмовилися проходити психіатричну експертизу добровільно. Перша причина – Умеров перший, хто відмовився. Усі інші учасники у справі в знак солідарності з ним також відмовилися.

Справедливості, потрібно сказати, не варто очікувати, що в лікарні їм будуть вливати “сироватку правди” або вводити препарати, які викликають визнання – всього цього немає. Це казки з “Пролітаючи над гніздом зозулі…”.

Але сам факт – звинувачені не можуть бути присутніми на засіданні і не можуть представляти свою думку. Також їх напружує, що психіатри розпитують, наполягають, щоб вони визнали свою провину. Працюють у зв’язку зі слідчими. Тому психіатрія і каральна”, – коментує адвокат і додає, що підсудним згідно зі статтею 205 Кримінального кодексу РФ загрожує термін від 10 до 20 років.

“Тероризму немає, а членство в терористичній організації є. При тому, що організація не вчинила терористичного акту…”, – додав Сабінін.

Нагадаємо, фігуранти ялтинського справи “Хізб ут-Тахрір” знаходяться у в’язниці вже більше півроку. Перших чотирьох обвинувачених заарештували 11 лютого 2016 року. Найбільш відомий із них – член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку. Крім нього, затримали алуштинця Мусліма Алієва і жителя села Краснокам’янка Енвера Бекирова, які працювали будівельниками, а також торговця квітами з Ялти Вадима Сірука.

Правозахисники вважають заарештованих ялтинців політичними в’язнями.

Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” у 2003 році, включивши в список об’єднань, названих “терористичними”. Крім Росії, ця організація як терористична заборонена в Узбекистані, Казахстані, Китаї та інших азіатських і африканських країнах. У Німеччині діяльність “Хізб ут-Тахрір” обмежена через звинувачення в антисемітизмі. В Україні і в більшості країн Заходу вона може діяти легально.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter