Вивезені у Росію українці зможуть оформити посвідчення на повернення в Україну віддалено

Дата: 21 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Уряд підтримав запровадження експериментального проєкту, аби громадяни, які опинилися за межами України без документів, могли оформити необхідне посвідчення віддалено. 

Про це повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

Фото: rivne.media

Посвідчення особи на повернення в Україну – це 8-сторінковий буклет.

Раніше його могли видавати лише дипломатичні представництва та консульські установи, яких в України на території Росії після початку повномасштабного вторгнення не лишилось.

Відтепер органи ДМС оформлюватимуть посвідчення в Україні й передаватимуть його особі, яка цього потребує. Звернутись щодо підготовки посвідчення можуть:

  • один з батьків або інший законний представник особи у віці 18 років;
  • подружжя;
  • повнолітні діти;
  • рідні брати/сестри;

Посвідчення можуть оформити й на підставі офіційного звернення Мінреінтеграції. Документ готуватимуть безоплатно протягом п’яти днів, а діятиме він до трьох місяців. 

Впровадити цю можливість вдалось завдяки спільній роботі МВС, Мінреінтеграції, МЗС, ДМС та правозахисників.

“Це дуже важливий проєкт. Ми сподіваємось, що це вирішить проблему повернення та виїзду до третіх безпечних країн тих громадян України, які були депортовані чи у будь-якому іншому порядку опинились на території РФ”, – коментує рішення уряду директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова

Достеменно не відомо, скількох українців депортували у Росію, однак, за даними російських посадовців, мова йде про щонайменше три мільйони осіб. 

Нагадаємо, що, за словами президента Володимира Зеленського, Росія депортувала з тимчасово окупованих територій понад 1 мільйон 600 тисяч громадян України. У багатьох з цих людей відібрали документи, а деякі пройшли через фільтраційні табори, де над ними знущалися й залякували.

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter