Випускники цього року проходитимуть підсумкову атестацію у формі ЗНО за бажанням – закон  

Дата: 18 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3669, який у 2020 році звільняє випускників шкіл від проходження обов’язкової державної підсумкової атестації. Водночас ті, хто цього року планують вступати до вишів, мають проходити зовнішнє незалежне оцінювання.

Законопроєкт підтримали 356 депутатів, повідомляє сайт парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою, закон має на меті мінімізувати ризик поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) під час оцінювання результатів навчання учнів та студентів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти.

За словами народного депутата Романа Грищука, закон потрібний для того, щоб на третину скоротити кількість людей, які складатимуть ЗНО.

Як пояснили в Міністерстві освіти та науки, учні, що не планують цього року вступати до вишів, можуть не проходити ДПА, яка для випускників 11-х класів відбувається у формі ЗНО. Таким учням мають виставити бали на основі попередніх оцінок та видати атестат.

Для цього їм потрібно прийти в школу, написати відповідну заяву, яку має розглянути педагогічна рада. Це потрібно зробити одразу після ухвалення закону, до початку ЗНО, тобто до 25 червня.

Ті ж, хто бажатиме складати ЗНО, мають прийти в пункт тестування у визначений час.

“МОН уже розробляє методичні рекомендації для закладів освіти – їх буде надіслано найближчим часом”, – зазначила т.в.о. міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

Проте народна депутатка від партії “Голос” Наталія Піпа вважає, що з цією процедурою в школах можуть виникнути додаткові проблеми й непорозуміння.

Як повідомляє “УП. Життя”, про це Піпа заявила під час засідання Верховної Ради 18 червня.

Водночас Освітній омбудсман Сергій Горбачов на своїй фейсбук-сторінці докладно пояснив, у чому різниця між ДПА та ЗНО.

Так, за його словами, ДПА для 11 класів – це підсумок того, які знання здобув випускник на момент здобуття повної загальної середньої освіти. Тобто, юридичною мовою, форма контролю, що оцінює результати навчання здобувачів освіти за ключовими предметами шкільної програми на відповідному рівні освіти (шкільний іспит).

ЗНО – це фактично всеукраїнський вступний іспит, за результатами якого людина може бути зарахована до закладу вищої освіти. Тобто – це тестування, яке визначає рівень навчальних досягнень абітурієнтів під час їхнього вступу до закладів вищої освіти.

Починаючи з 2015 року результати ЗНО для випускників закладів загальної середньої освіти почали зараховувати як оцінки за ДПА.

Всі 11-класники, пояснює Горбачов, а також студенти других курсів коледжів, випускники закладів профтехосвіти, незалежно від того, планують вони вступати до закладу вищої освіти, чи ні, мали обов’язково проходити ДПА у формі ЗНО. Тільки для тих, хто планував продовжити навчання у вишах, тестування було водночас вступним іспитом до закладу вищої освіти, а для інших випускників – “шкільним іспитом”, який мав підбити підсумки результатів їхнього навчання. З 2017 року атестація проводилася із трьох предметів: української мови та літератури (обов’язково), математики або історії України (на вибір випускника) та третього предмету, який випускники обирали самостійно.

“Але цього року ми мали зважити, що для нас є більш важливим: освітня статистика – чи можливість зменшити ризики для тих, хто завершує здобуття повної загальної середньої освіти. Відповідь цілком очевидна – безпека важливіша”, – пояснює Горбачов.

ЗНО ЗОБОВ’ЯЗАНІ СКЛАДАТИ ВСІ, ХТО МАЄ НАМІР ВСТУПАТИ ДО ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ (ЗВО)Ще раз, іншими словами: ЖОДНОГО…

Опубліковано Освітній омбудсмен Сергій Горбачов Четвер, 18 червня 2020 р.

Він також наголосив, що проходження ЗНО цього року залишається обов’язковою умовою для вступу до вишів України.

Процедура вступу до закладів вищої освіти автоматизована через систему “Вступ”. Цьогоріч абітурієнт може подати на бюджет до 5 заяв. А кількість на контракт, тобто за кошти фізичних та/або юридичних осіб не обмежується. І це все відбувається онлайн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter