Випадки жорстокого насильства в Ізюмі не були випадковими інцидентами – Human Rights Watch

Дата: 19 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Під час окупації Ізюма, що на Харківщині, російські військові регулярно знущались із затриманих. Ті, хто вцілів, розповіли, що їх били струмом, катували водою, жорстоко били, погрожували пістолетом та примушували стояти в незручних позах протягом тривалого часу. Правозахисники виявили щонайменше сім місць, серед яких дві школи, де військові силою утримували цивільних та знущалися з них.

Про це йдеться в матеріалі Human Rights Watch. 

Фото: Дмитро Лубінець

“Жорстоке насильство та жорстоке поводження в Ізюмі не були випадковими інцидентами. Багато потерпілих, яким ми довіряємо, поділилися з нами розповідями про подібні тортури під час допитів в установах, які перебували під контролем російських сил та їхніх підлеглих, вказуючи на те, що таке ставлення було частиною політики та плану”, зазначив старший дослідник криз та конфліктів HRW Белкіс Вілле.

Наприкінці вересня на початку жовтня команда правозахисників опитала понад 100 мешканців Ізюма, які перебували там під час російської окупації міста, тобто з березня до початку вересня 2022 року. Майже всі розповіли, що їхні родичі чи друзі зазнавали тортур.

Затриманих забирали з дому, на вулиці чи з вуличного ринку та утримували до 14 діб. Усі чоловіки заявили, що їх катували електричним струмом або били руками, прикладами гвинтівок, металевими трубами, пластиковими трубами, гумовим шлангом та в одному випадку палицею з мішком із піском на кінці. Одного чоловіка затримували п’ять разів та катували під час кожного затримання.

Усі, кого затримували окупанти, розповіли, що від них вимагали назвати імена мешканців міста, які працювали в поліції, служили в ЗСУ або ТрО, а також були ветеранами АТО / ООС. 

Російські військові намагалися змусити чоловіка, який мав вдома генератор, підписати документ про передання будинку окупантам.

Інший цивільний зазначив, що військові РФ прийшли до нього додому, поклали марихуану на кухонний стіл і вимагали написати зізнання, що він зберігав наркотики.

Крім того, 14 чоловіків та одна жінка описали, як їх катували. Один з чоловіків був повʼязаний зі Збройними силами України, інші були цивільними особами.

Родичі та друзі двох інших чоловіків, яких затримали та катували, заявили, що чоловіки вчинили самогубство через кілька днів після звільнення з полону.

Всі опитані заявили, що російські солдати вкрали в них речі, зокрема гроші, коштовності, електроніку та автомобілі.

Свідки виявили в місті сім об’єктів, які російські війська, ймовірно, використовували як бази та катівні: дві школи, поліцейська дільниця, колишній лікарняний комплекс, станція водопостачання та каналізації, приватний будинок та приватна фабрика.

Правозахисникам вдалося проникнути в чотири установи та переконатися, що вони дійсно використовувалися як місця тримання під вартою. 

Нагадаємо, що правоохоронці виявляли катівні в тих чи інших формах у переважній більшості звільнених від російських окупантів міст та селищ. Зокрема, на базі відпочинку поблизу села Новоплатонівка Ізюмської ОТГ виявили яму завглибшки 3–4 метри, яку російські військові використовували як місце для катування і страти людей. Слідчі та експерти знайшли там трупи двох чоловіків, імовірно місцевих жителів, які були прикуті один до одного кайданками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter