Вимога щодо обов’язкової шкільної форми є незаконною – освітній омбудсман

Дата: 19 Липня 2021
A+ A- Підписатися
Будь-яка вимога носити обов’язкову шкільну форму є незаконною. Шкільний одяг має бути зручним, за сезоном та відповідати можливостям родини.
 
Про це заявив освітній омбудсман Сергій Горбачов під час презентації результатів дослідження “Пояснити 30%: як українці оцінюють освіту та вступ в умовах пандемії”, повідомляє Укрінформ.
 

“За законом про освіту, про повну загальну середню освіту будь-які рішення органів батьківського самоврядування не є обов’язковими, тобто батьки можуть їх виконувати, якщо вони з ними погоджуються. Будь-яка вимога щодо обов’язкової шкільної форми є незаконною. Я б просив керівників закладів освіти припинити самоуправство і вимагати від дітей одягати те, що їм не подобається. Це вимога абсолютно незаконна за визначенням. Звісно, шкільний одяг має бути зручним, по сезону і відповідати можливостям родини. Виставляти будь-які вимоги є неправильним і незаконним”, – зазначив Горбачов.

Як додала на пресконференції заступниця міністра освіти та науки Любомира Мандзій, вимога шкільної форми може бути в окремому закладі освіти й рішення про це ухвалюється спільно з батьками.

“Вимоги МОН про те, що всі діти мають ходити виключно в конкретній шкільній формі конкретного виробника, немає точно. Батьки також є учасниками освітнього процесу. Так чи інакше, це має бути спільне рішення всіх учасників освітнього процесу закладів освіти. На рівні закладу освіти приймається рішення”, – сказала Мандзій.

Нагадаємо, у квітні поточного року у Львівські області поліцейські склали протокол на директорку ліцею за цькування учениць. Запис розмови освітянки, яка критикувала одяг школярок, потрапив до мережі. 

Декільком ученицям директорка погрожувала не пустити до школи, якщо вони з’являться на уроках у тому вигляді, в якому вона їх побачила. 

Фотографія обкладинки: УНІАН

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter