Викладач з Москви домігся знесення пандуса до квартири євпаторійського спортсмена з інвалідністю

Дата: 29 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Криму” зобов’язав спортсмена з інвалідністю Дмитра Павлова та його матір Раїсу Павлову демонтувати балкон з пандусом, прибудований до двокімнатної квартири в Євпаторії.  

Про це інформує низка кримських медіа, зокрема видання “Аргументи тижня. Крим“. 

Дмитро Павлов та Євген Салигін

Повідомляється, що 34-річний євпаторієць разом з батьками живе у квартирі на першому поверсі площею 51 кв. м. Протягом 25 років родина стояла в черзі за програмою “Доступне житло”, в межах якої держава сплачує третину вартості помешкання. У 2010 році сім’я його отримала. 

Кілька років тому, під час тимчасової окупації, родина Павлових звернулася до адміністрації міста з проханням дозволити спорудити прибудову з виходом через розібрану нижню частину вікна. У будинках балкони починалися лише з другого поверху, хоча вони були спроєктовані й для перших поверхів.

Міжвідомча комісія погодилася на спорудження балкона і видала дозвіл лише з печаткою та без підпису. Утім, з цим рішенням не погодився мешканець Москви, доцент факультету права Вищої школи економіки Євген Салигін, який 2013 року придбав квартиру на другому поверсі шестиповерхового будинку. Через “суди” в Криму він вимагав знести прибудову. Кримські ЗМІ інформують, що сам росіянин живе в помешканні кілька місяців на рік. 

У своїй позовній заяві Салигін стверджував, що балкон 3 х 2,5 м начебто погіршував якість його життя та порушував права, зокрема, на володіння земельною ділянкою. З рішення “Євпаторійського міського суду” випливає, що він нарікав серед іншого на сміття та пил, які збираються на даху й проникають у його квартиру, дощ, що стукає об дах прибудови та не дає спати, а також на те, що до його квартири можуть залізти злодії.

Окрім цього, росіянин обурювався, що під час зведення балкона під його вікном перенесли газову трубу, що може, за словами позивача з Росії, “призвести до вибуху в разі займання даху прибудови”.

“Унаслідок зведених прибудов і Прибудовами Євген Салигін називає балкон та дах балкона. – Ред. збільшено площу багатоквартирного будинку коштом власників усіх приміщень. Водночас прибудови займають частину земельної ділянки під багатоквартирним будинком, яка також перебуває в користуванні власників приміщень цього будинку”, – зазначав Салигін у своїй позовній заяві. 

Він також стверджував, що балкон на першому поверсі спорудили без згоди мешканців будинку. Мати спортсмена Раїса Павлова повідомила в суді про згоду на перебудову 60% власників квартир, що було задокументовано в протоколі зборів та передано “Міжвідомчій комісії з використання житлового фонду муніципального фонду”. 

Позовні вимоги мешканця Москви не підтримала “Служба державного будівельного нагляду Республіки Крим”, яка назвала їх необґрунтованими. 

 

“Суд” першої інстанції звернув увагу у своєму рішенні на постанову пленуму Верховного суду РФ та Вищого арбітражного суду Росії, відповідно до яких якщо земельна ділянка не має державного кадастрового номера, то земля під багатоквартирним будинком перебуває у власності відповідного публічно-правового утворення. Власники приміщень у будинку мають право володіти та користуватися цією ділянкою такою мірою, якою це необхідно для експлуатації багатоквартирного будинку та об’єктів, які входять до складу загального майна. 

“Суддя” Наталя Володарець, яка перейшла на бік Росії з моменту тимчасової окупації Кримського півострова, у своєму рішенні зазначила, що позивач не навів доказів того, що прибудова порушує його права. Водночас усунення наслідків вона назвала “неспівмірним” із самим порушенням і таким, що “не може порушувати права особи, яка спорудила прибудову”. Крім того, “суд” не отримав доказів того, що прибудова порушує містобудівельні й будівельні норми та правила, а також що вона створює загрозу життю та здоров’ю громадян. 

Перша інстанція назвала прибудову реконструкцією, відповідно до висновку експерта. Утім, дозвіл без підпису вмить втратив свою силу, і “Верховний суд Криму” назвав дії з прибудовою “переплануванням квартири”.

Салигін не відповів на запит видання ZMINA про коментар. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter