Вихованців реабілітаційного центру на Дніпропетровщині покарали після скарг на побиття директором

Дата: 04 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Вихованці Жовтневого навчально-реабілітаційного центру на Дніпропетровщині поскаржились правоохоронцям на побиття та психологічний тиск з боку директора та його заступниці. Після цього адміністрація почала тиснути на дітей, аби ті написали спростування з неправдивими показами, та погрожувала покаранням. 

Про це повідомляє видання Chas News.

Фото: Офіс Омбудсмана

Увагу правоохоронців до закладу привернули можливі факти корупції. Так, за версією слідства, директор інтернату Руслан Бугайчук впродовж трьох років виписував персоналу багатотисячні премії, які вимагав готівкою повертати йому, погрожуючи звільненням.

Під час обшуків до слідчих прокуратури почали підходити вихованці інтернату та скаржитися на побиття директором і психологічний тиск з боку його заступниці Людмили Лисько. Старші вихованці погодилися надати свої свідчення письмово, але наступного дня керівники закладу змусили дітей написати спростування, погрожуючи покаранням. Один з вихованців записав цю розмову на телефон. 

На оприлюдненому журналістами записі чути два голоси, які грубо звертаються до дітей: “Мартин, а що ти тупиш? Бери! Щас писать будеш!”

Після відмови чоловічий голос запитує: “Ти шо в*рався?”

Згодом до розмови приєднується жінка: “Що ж таке сьогодні? Повс*ралися?! От тепер пиши тут, що мене Матвій побив, бо я йому не дав сигарет”.

На це один з вихованців відповідає: “Я написав представникам правоохоронних органів. Я написав представникам закону”.

“А тепер пиши мені, бо я керуюча людина в цій школі, в якій ти жреш. Ти сьогодні снідав, скільки за сніданок заплатив?” – говорить жінка.

Минулого року моніторинг Офісу Омбудсмана показав, що у Жовтневому навчально-реабілітаційному центрі немає психолога, лікаря-педіатра, а ліки дітям призначає медична сестра. Окрім цього, у спальнях вихованців та класних кімнатах не було достатньо питної води, а у роздягальні дошкільного відділення знайшли лише один чайник з кип’яченою водою та ємності, кількість яких не відповідає кількості дітей.

Душова кімната без перегородок, яку виявили монітори Омбудсмана 2020 року. Фото: Офіс Омбудсмана
Під час спілкування з моніторами 2020-го діти “виявляли контактність, зацікавленість, доброзичливість”, водночас старші вихованці цькували молодших, змушуючи битись між собою. 

Наразі у Жовтневому інтернаті на постійній основі перебувають 118 дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 6 до 18 років .

Факти  фінансових зловживань та грубого поводження з дітьми підтвердили у спілкуванні з журналістами секретарка навчально-реабілітаційного центру Олена Кулініч та ветеран АТО, заступник директора з господарчої роботи Сергій Кулина.

За словами адвоката Віталія Власюка, який представляє інтереси вихованців, у будинку директора Бугайчука правоохоронці виявили зброю та набої без передбаченого законом дозволу, гроші і новий автомобіль Volkswagen Tiguan вартістю близько 40 тисяч доларів, придбаний нещодавно. 

“Очевидно, за кошти, “освоєні” на директорській роботі в інтернаті”, – припускає Власюк. 

Окрім цього, правоохоронці також перевіряють факт незадокументованої передачі близько 100 га землі закладу фермерам, а також списання на брухт партії труб. В пресслужбі Дніпропетровської прокуратури повідомили, що директору можуть висунути звинувачення за статтями “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем” та “Незаконне зберігання зброї”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter