В’язні в Одеському СІЗО харчуються по сусідству зі щурами

Дата: 01 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Людей в Одеському СІЗО утримують у неналежних умовах, які можна прирівняти до катування. 

Таких висновків дійшли монітори Національного превентивного механізму і Монітори Національного превентивного механізму – це громадські активісти, які на волонтерських засадах відвідують місця несвободи. В Україні НПМ працює при Уповноваженому Верховної Ради з прав людини (Омбудсмані). Завдяки цьому громадськість отримала право без попереджень відвідувати місця несвободи, причому робити це регулярно і без перешкод. Під час таких візитів відбуваються зустрічі і бесіди віч-на-віч із усіма, хто там утримується чи працює. під час перевірки установи. 

Приміщення харчоблоку в Одеському СІЗО

Під час візиту до ізолятора монітори встановили, що в установі перебуває більше людей, ніж дозволяють національні норми, а стан самих приміщень є вкрай незадовільним, адже там немає вентиляції, вікон та навіть лавок для сидіння. 

“Перебування в таких приміщеннях можна охарактеризувати як катування, жорстоке або таке, що принижує гідність, поводження або покарання”, – кажуть монітори.

Окрім проблем з камерами для ув’язнених, експерти виявили численні порушення й у харчовому блоці СІЗО. Так, працівники на кухні не пройшли обов’язкового медичного обстеження, а в самих приміщеннях монітори побачили щурів та велику кількість комах.

На фотографіях, які виклали монітори на офіційній сторінці Омбудсмана у фейсбуці, видно, що працівники харчоблоку перемішують їжу для ув’язнених звичайною лопатою.

 

Їжа, якою годують людей у СІЗО

Відомо, що в Україні наразі діють декілька десятків слідчих ізоляторів, або СІЗО. Пересічні українці не часто замислюються про те, в яких умовах живуть люди в цих установах, хоча, на жаль, кожен може потрапити туди. Щоб розповісти про умови тримання в СІЗО, Центр прав людини ZMINA підготував спеціальну інструкцію, де відповів на поширені запитання, пов’язані з життям там. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter