Усього два десятки родин медиків отримали компенсації за їхні смерті – розслідування

Дата: 15 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Повну компенсацію від держави отримали лише два десятки родин померлих від коронавірусу лікарів. 

Про це розповіли в Bihus.Info.

У травні парламент прирівняв медиків, які померли від коронавірусу, до військових, смерть яких настала на службі. Відтоді в разі смерті медпрацівників їхнім родинам мають виплачувати компенсацію в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму. Однак не всі родини отримували гроші, адже адміністрації деяких лікарень неохоче фіксували причиною смерті працівників саме коронавірус. 

Розслідувати причини смерті лікарів має спеціальна комісія, яка й ухвалює рішення про виплати. Станом на 12 листопада 236 медиків померли від коронавірусу, однак комісія встигла розглянути лише 112 випадків і в 34 з них визнати зараження на роботі. Повні виплати, а саме 1,57 мільйона гривень, змогла отримати 21 сім’я. Ще 22 родини отримали по 210,2 тис. грн, а в чотирьох випадках питання призначення виплат досі розв’язують.

Серед родин померлих медпрацівників, які не отримали виплат, сім’я лікаря Івана Венжиновича, світлину з яким використовували по всій Україні для соціальної реклами з написом “Дякую”. Також серед таких родина 52-річного лікаря Олега Гайда, який помер від ускладнень, спричинених ковідом, у червні. Журналісти розповіли, що дві комісії підтвердили зараження Гайда на роботі, однак Фонд соцстрахування відмовився платити й через суд оскаржує рішення комісій.

Нагадаємо, що медики входять до пріоритетної групи вакцинування від коронавірусу. Разом з ними першими від ковіду в країні мають щепити військових, освітян, людей похилого віку та осіб, які мешкають у соцзакладах. За оцінками МОЗ, до повного переліку входять понад 20 мільйонів українців. 

Фотографія обкладинки: BBC

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter