Уперше з 1946 року російського представника не буде в Міжнародному суді ООН

Дата: 10 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

За результатами голосувань в Раді безпеки та на Генеральній асамблеї ООН, представник Росії не потрапив до суддівського складу Міжнародного суду ООН на наступні дев’ять років.

Голосування у Раді безпеки відбулося у п’ять турів, і жодного разу Росія не набрала більш як 5–6 голосів.

Про це повідомив постійний представник України в ООН Сергій Кислиця у соцмережі Х (колишньому твіттері. – Ред.).

Фото: Діана Колодяжна

Вибори п’ятьох нових суддів Міжнародного суду ООН відбувалися одночасно та незалежно в Раді безпеки ООН та  Генеральній асамблеї. Для перемоги кандидати мають набрати більшість голосів в обох органах.

Представник Росії Кирило Геворгян обирався на другий термін, однак не пройшов відбір. Протягом п’яти турів голосування в Раді безпеки ООН він набирав не більше 5–6 голосів з 75 можливих. Вибори на Генеральній асамблеї пройшли в один раунд. Росія набрала там 77 зі 192 можливих голосів. 

“Уперше в історії ООН її держави-члени відмовили Росії у праві здійснювати правосуддя від їхнього імені в Міжнародному суді ООН. Світ бачить, хто руйнує міжнародне право, а не захищає його”, – наголосив Володимир Зеленський у соцмережі Х (колишньому твіттері. – Ред.).

Разом з російським суддею не пройшли голосування кандидати від Замбії, Єгипту та Демократичної Республіки Конго.

Натомість до Міжнародного суду ООН долучилися представники Румунії, США, Мексики та Південноафриканської Республіки. Вони розпочнуть свою каденцію 6 лютого 2024 року.

Нагадаємо, Міжнародний суд ООН нині розглядає дві справи, що стосуються України. Перша – щодо порушення Росією Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього. Україна просить суд визнати, що РФ незаконно звинувачувала українську владу у геноциді українців у Донецькій та Луганській області та розпочала повномасштабне вторгнення під цим приводом. Нині Міжнародний суд ООН вирішує, чи має він повноваження розглядати цю справу.

Другий позов України стосується порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. У червні 2023 року МС ООН провів фінальні публічні слухання та готується винести рішення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter