Уперше відзначають День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Дата: 14 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Сьогодні, 14 травня 2021 року, Україна вперше відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. 

Про це повідомили на сайті Українського інституту національної пам’яті.

Фото: з відкритих джерел

Праведник народів світу – почесне звання, яке надають від імені Ізраїлю відповідно до закону про увічнення пам’яті мучеників і героїв (1953) представникам різних національностей та віросповідань. Справу про присудження звання “праведника” розглядає спеціальна громадська комісія, яку очолює суддя Верховного суду Ізраїлю. Офіційно серед більш ніж 27 тисяч людей, які мають це звання, 2659 є українцями.

Уже впродовж трьох років діє проєкт “Портрети” – це сайт, на якому публікують фото та розповіді рятівників. До першого дня пам’яті Український інститут національної пам’яті випустив відеоісторії про них. Також кожен охочий може знайти ім’я українців-рятівників на спеціальній мапі. 

Існує в Україні також звання “Праведник України”, яке запровадили в 1989 році за ініціативою Всеукраїнської єврейської ради та Фонду “Пам’ять жертв фашизму в Україні”. Його присуджують тим людям, щодо яких є відомості про рятування євреїв від нацистського геноциду, однак яких було не досить для комісії “Яд Вашем”. 

Нагадаємо, що серед 6 мільйонів євреїв, яких убили нацисти під час Другої світової війни, понад 1,4 мільйона жили в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter