Уперше майже за 30 років на Кубі спалахнули протести

Дата: 12 Липня 2021
A+ A- Підписатися

На Кубі тисячі людей вийшли на антиурядовий протест.

Про це повідомляє BBC.

Люди вийшли на вулиці в десятках кубинських міст, зокрема в столиці країни Гавані. Протестувальники виступили проти погіршення економічної ситуації в період пандемії, однак серед гасел присутні й заклики до демократичних змін, відставки влади та доступу до вакцин проти коронавірусу. 

Минулого тижня на Кубі схвалили вакцину власного виробництва Abdala 2. Це перший такий препарат, створений у країнах Латинської Америки й Карибського басейну. Проте 11 липня в країні зареєстрували майже 7 тисяч хворих на ковід, а тому люди вимагають пришвидшити темпи щеплення.

У містечку Сан-Антоніо-де-лос-Баньос неподалік Гавани люди вийшли на вулиці через регулярні відімкнення електрики. До мітингувальників приїхав президент Куби Мігель Діас-Канель, який звинуватив у нагнітанні протестів “кубинсько-американську мафію”.

Президент Куби Мігель Діас-Канель

Згодом очільник крани виступив з телевізійним зверненням, у якому звинуватив громадян, що вийшли на вулиці, у спробі підготувати ґрунт для вторгнення в країну і закликав “революціонерів і комуністів” вийти на вулиці, щоб протистояти їм.

“Ми готові віддати своє життя. Їм потрібно переступити через наші трупи, якщо вони хочуть зустрітися з революцією. Ми готові до всього і битимемося на вулицях”, – сказав він.

За даними Reuters, у Гавані помітили автомобілі силовиків, що були оснащені кулеметами.

Зі свого боку радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван уже висловив підтримку протестувальникам.

“США підтримують свободу вираження і зборів на Кубі й засуджуватимуть будь-яке насильство або напад на мирних протестувальників, які здійснюють свої права”, – йдеться в його заяві у твіттері. 

Протести на Кубі спалахнули вперше за майже 30 років. Останні антиурядові акції відбувалися в 1994 році, але їх швидко придушила влада. Після цього сотні тисяч людей покинули острів на саморобних човнах. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter