“Воюю за свої права”: в Україні розкажуть історії військових та волонтерів з наркозалежністю

Дата: 26 Червня 2022
A+ A- Підписатися

До Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним  обігом, який відзначають 26 червня, в Україні відбудеться онлайн-флешмоб “Воюю за свої права”. В межах його презентують шість ілюстрацій з історіями військових та волонтерів, що лікуються від наркозалежності, а також наближають перемогу України у війні, розв’язаній Росією. 

Про це повідомила пресслужба Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю “ВОЛНА”, ініціатора акції.

Фото з відкритих джерел

Усього в межах онлайн-флешмобу в ілюстраціях розкажуть історії шести людей, які перебувають у ремісії або є учасниками програм замісної підтримувальної терапії і ЗПТ або замісна підтримувальна терапія – це програма медикаментозного лікування людей із психічними та поведінковими розладами внаслідок уживання опіоїдів.

Історії публікуватимуть у фейсбуку організації “ВОЛНА” в межах глобальної кампанії “Підтримати. Не карати”. Авторкою ілюстрацій є мисткиня Марія Микитенко.  

Як розповів ZMINA директор Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю Олег Димарецький, флешмоб, зокрема, покликаний показати приклади роботи з людьми, яким допомагають подолати наркозалежність. А також сприяти зменшенню їхньої стигматизації: 

“Йде війна. Ми стоїмо перед багатьма викликами. І один з найважливіших – допомога людям з діагнозом “Поведінковий та психічний розлад внаслідок зловживання наркотиками” та людям, які вживають наркотики епізодично. При цьому боронять нашу землю, допомагають з евакуацією, волонтерять, надають гуманітарну допомогу”, – зазначає він. 

Наразі, додає Димарецький, українське законодавство потребує покращення щодо захисту прав людей з наркозалежністю. Також наркозалежні, які, наприклад, проходять лікування на ЗПТ, відчувають на собі дискримінаційне ставлення та можуть зазнати насильства.  

Тож “ВОЛНА” прагне, щоб на законодавчому рівні в Україні розробили та ухвалили “наркополітику”. Раніше в Україні діяла Стратегія державної політики щодо наркотиків, але лише до 2020 року, каже Димарецький: 

“Ми повинні позбутися усіх радянських наслідків, переслідувань, катувань з боку поліцейських щодо людей з наркозалежністю. Також закликаємо змінити статтю Кримінального кодексу України та профільний-нормативний документ Міністерства охорони здоров’я № 188, які регламентують, що за наявність досить маленької кількості наркотичних речовин, людина отримує покарання у вигляді позбавлення волі”. 

Димарецький зазначає, що натомість людині, яка хворіє на наркозалежність, слід надавати медичну допомогу, а не карати. 

Одна з ілюстрацій онлайн-флешмобу розповідає про 49-річного Олександра. Чоловік вживав наркотики з кінця 1980-х років, але з 2007 року разом з дружиною став учасником програми ЗПТ.  

З початку повномасштабної війни Олександр займається волонтерством. Переважно плете маскувальні сітки для військових: 

“Вирішив хоч чимось допомогти країні у війні, бо маю обмеження щодо тримання зброї в руках. До речі, ніколи нею не користувався, проте цьому ж можна навчитися. Мене не можуть взяти до лав ЗСУ. Я не здатний дати фінансову підтримку волонтерами, тому вирішив плести маскувальні сітки. Побачив в інтернеті, як правильно це робити та почав працювати”, – розповідає чоловік у коментарі ZMINA.

Наразі, говорить Олександр, він мріє виступити з авторськими піснями для поранених військових, щоб підтримати їх і таким чином подякувати. 


Глобальна кампанія “Support. Don’t punish” (Підтримати. Не карати) – ініціатива на підтримку політики зменшення шкоди, яка надає пріоритет громадському здоров’ю та правам людини. Кампанія прагне посилити мобілізаційну спроможність громад, які постраждали від “війни з наркотиками”, та їхніх союзників, відкрити діалог з політиками та підвищити обізнаність громадян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter