ВООЗ виключає трансґендерність із міжнародного переліку психічних розладів

Дата: 19 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Всесвітня організація охорони здоров’я розпочала процедуру вилучення трансґендерності з переліку психічних розладів у Міжнародній класифікації захворювань – обов’язковому стандарті для всіх держав світу.

Про це повідомляє правозахисна організація “Amnesty International Україна” з посиланням на інформацію ВООЗ.

Нова версія класифікації захворювань (МКЗ-11) буде представлена для ухвалення державами-членами на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я у травні 2019 року і вступить у силу 1 січня 2022 року. Цей випуск носить попередній та ознайомчий характер і дозволить країнам виробити плани щодо використання нової версії, підготувати її переклади та провести загальнонаціональну підготовку фахівців з охорони здоров’я, зазначають у ВООЗ.

“Сприйняття трансґендерів як “психічно хворих” підсилює упередження проти них у суспільстві та породжує насильство. Через це транслюди в усьому світі мають проблеми із отриманням освіти та працевлаштуванням, часто позбавлені права народжувати та виховувати дітей, обіймати певні посади”, – зазначають в організації.

Правозахисники додають, що трансґендерні люди змушені проходити примусові медичні обстеження та хірургічні втручання. Тисячі потерпають від дискримінації та гинуть унаслідок злочинів на ґрунті ненависті.

В Amnesty International нагадують, що ще до внесення цієї зміни до міжнародного класифікатора кілька країн у всьому світі вже вжили заходів для депатологізації трансґендерності, зменшення кількості перепон у доступі до необхідних медичних послуг та юридичного визнання ґендерної ідентичності.

Так, у 2012 році Аргентина ухвалила перший у світі закон про ґендерну ідентичність, який не містить вимог проходження медичних втручань. Подібні закони були ухвалені в Колумбії, Данії, Ірландії, Мальті, Норвегії. Також у 2014 році Верховний суд Індії визнав право громадян “самостійно визначати свій ґендер”.

“Рішення ВООЗ – надзвичайно важливий крок. Ґендерна ідентичність людини – не хвороба! Але ще багато треба зробити, щоб досягти справжньої рівності, подолавши упередження, дискримінацію та насильство. Ми закликаємо держави, міжнародні інституції, активісток та активістів, кожного і кожну з вас: робіть все можливе і не зупиняйтеся на досягненому!” – наголошують в Amnesty International.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter