ВООЗ маркуватиме штами ковіду грецькими літерами, щоб не стигматизувати країн їхнього походження

Дата: 02 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Всесвітня організація охорони здоров’я маркуватиме штами коронавірусу літерами грецького алфавіту, щоб уникнути дискримінації щодо країн, де ці варіанти виявили вперше.

Про це повідомили на сайті ВООЗ.

Йдеться про чотири штами, які називають  “британським”, “південноафриканським”, “бразильським” та “індійським”. Відтепер ВООЗ рекомендує маркувати їх з використанням літер грецького алфавіту: альфа, бета, гамма та дельта відповідно.

Дослідники вже деякий час закликали до альтернативної системи іменування штамів коронавірусу, аргументуючи це тим, що наукові назви є складними для вимови, і тому багато людей змушені використовувати географічні назви. 

“Жодна країна не має зазнавати стигматизації за виявлення та повідомлення про штами”,заявила у твіттері епідеміолог ВООЗ Марія ван Керхове.

Дійсну систему іменування з назвами B.1.1.7, B.1.351, P.1 і B.1.617.2 використовуватимуть і надалі, адже вона “передає важливу наукову інформацію”. Водночас у ВООЗ сподіваються, що уникання посилань на географічні назви може додатково заохотити країни швидше виявляти та повідомляти про нові варіанти вірусу. 

Нагадаємо, що станом на ранок 2 червня у світі зафіксували 171 93 586 випадків зараження коронавірусом. Лідерами за кількістю нових хворих залишаються США (34 136 738), Індія (28 307 832) та Бразилія (16 625 572).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter