“Вони діятимуть в інтересах Росії навіть за кордоном”: правозахисники закликають вводити санкції за мілітаризацію українських дітей

Дата: 27 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Із 2014 року Росія використовує мілітаризацію освіти як інструмент зміни ідентичності українських дітей у її геноцидальній війні проти України. Правозахисники наголошують, що ця проблема потребує уваги міжнародної спільноти та вжиття заходів для забезпечення доступу до незалежної та об’єктивної освіти на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України.

Про це заявили правозахисники презентації аналітичного звіту громадської організації “Альменда” “Кримський сценарій“: як Російська Федерація знищує українську ідентичність дітей на ТОТ”. 

За словами правозахисників, російська влада, що тимчасово окупувала Схід України та Кримський півострів, використовує мілітаристську формальну та неформальну освіту, щоб зробити молодь на ТОТ прихильниками її ідеології, яка підтримує агресію та насильство. Ця мілітаризація освіти є спробою підготування до збройної боротьби.

Така мілітаризація освіти призводить до зміни світогляду в дітей та формування в них негативного ставлення до України і її культури. У цій системі навчання немає місця для критичного мислення, самостійності та толерантності. Діти не навчаються думати самостійно та аналізувати інформацію, а отримують готові стереотипи та уявлення про світ. Правозахисники занепокоєні, що Росія вирощує українських дітей з мілітаристськими та агресивними настановами, які будуть готові діяти в інтересах Росії навіть за межами її кордонів.

“На всіх ТОТ дітям впроваджують російське розуміння патріотизму. Любов до вітчизни, тобто Російської Федерації, нерозривно пов’язана з виконанням свого військового обов’язку. Без служби в російській армії неможливо вважати себе патріотом Росії. Саме через такий наратив відбувається ідеологічне оброблення”, – пояснила аналітикиня правозахисної організації Анастасія Воробйова.

За її словами, на тимчасово новоокупованих територіях Росія використовує “кримський сценарій” мілітаризації дітей. Країна-агресор повністю переводить освіту на російські стандарти, замінює навчальні матеріали на російські, перекваліфіковує лояльних до Росії українських учителів, що, за оцінюванням аналітиків “Альменди”, впливає на знищення або пригнічення національної ідентичності українців. 

“Діти вразливі на ТОТ. Через свій вік вони не можуть протидіяти російській пропаганді. Вони легше сприймають ці наративи, які поширюються як через формальну, так і неформальну освіту”, – прокоментувала проєктна менеджерка ГО “Центр громадянської просвіти “Альменда” Марія Суляліна. Водночас вона додала, що така ситуація стала можливою через бездіяльність міжнародної спільноти в протидії цьому питанню та відсутність санкцій щодо тих, хто долучився до мілітаризації українських дітей. 

За словами правозахисниці, Росія активно знищує джерела української мови, зокрема вилучаючи українські книжки з бібліотек. Це створює дітям з ТОТ перешкоди для вступу до українських вишів.

Представник Крайової ради українців Криму, координатор групи “Гуманітарна політика” експертної мережі “Кримська платформа” Андрій Щекун звертає увагу, що російський перепис населення на тимчасово окупованому півострові показує процеси лінгво- та етноциду за національною ознакою. 

Правозахисники також наголошують, що освітня система на окупованих територіях України не тільки позбавляє дітей власної думки, а й порушує їхні права. Діти змушені вчитися російською, хоча вона не є їхньою рідною мовою. Вони не мають доступу до української культури та історії, що призводить до формування в дітей відчуття нерівності та відчуження від своєї власної культури. Також Росія залучає вчителів зі своєї території, щоб викладати за програмою “Земський учитель”. 

Правозахисники називають дії Росії “індоктринацією” як насадження ідеології та формування нових навичок і закликають владу розробляти програми щодо роботи з дітьми та їхньої реінтеграції в українське суспільство. Вони наполягають: якщо Україна поставиться до таких дітей як до ворогів, то це означатиме, що “Росія перемогла, остаточно зробивши їх російськими громадянами”

Напередодні ZMINA повідомляла, що під час концерту в “Лужниках” в Москві на підтримку війни проти України російські пропагандисти вивели на сцену дітей, які втратили маму через обстріли Маріуполя окупаційними військами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter