Волинянку судитимуть за репости з груп так званих “ополченців Новоросії” у вконтакті

Дата: 03 Липня 2020
A+ A- Підписатися

43-річну мешканку Ковеля судитимуть через публікацію матеріалів “із закликами до повалення конституційного ладу в Україні” та репости з груп так званих “ополченців Новоросії” у російській соціальній мережі “Вконтакті”.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури Волинської області. 

“Прокуратура Волинської області скерувала до суду обвинувальний акт у розслідуваному слідчими Управління СБУ в області кримінальному провадженні про розповсюдження волинянкою матеріалів із закликами до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу в Україні та вчинення нею дій, спрямованих на розпалювання національної ворожнечі (ч. 2 ст. 109, ч. 2 ст. 161 КК України)”, – зазначають у дописі. 

У ньому також додають, що публікації “містили прояви зневаги, презирства до українців, ображали їхні патріотичні почуття, національну честь та гідність, провокували розпалювання національної ворожнечі та ненависті”. 

Нагадаємо, що, згідно з дослідженням “Платформи прав людини”, з 2014 до 2018 року українські суди ухвалили 118 вироків за дії в інтернеті, які, на думку суддів, могли загрожувати державі. Найбільше вироків суди ухвалювали стосовно висловлювань, які зачіпають національну безпеку.

У 74% справ обвинувачувані укладали угоди з прокурором, визнавши свою провину. Понад 80% справ завершилися тим, що суди звільняли засуджених від відбування покарання з іспитовим строком від одного до трьох років. 

Правозахисники водночас нарікали на неналежну мотивацію вироків суддів. 

Читайте також: “Як в Україні судять за дописи у “ВКонтакте” та “Одноклассниках” – експерти” 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter