Воєнний стан де-факто майже рік працює на Донбасі – експертка

Дата: 26 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Де-факто деякі механізми воєнного стану почали працювати на окремих частинах Донбасу, де проводять ООС, ще після ухвалення Верховною Радою в січні цього року Закону “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях”, який ще називають “законом про реінтеграцію Донбасу”. 

Про це повідомила менеджерка з адвокації Центру інформації про права людини Альона Луньова.

 

Зокрема, закон дав право використовувати військові сили без введення воєнного стану.

“Це право прописане в статті 10 закону. Відповідно до цієї норми, у разі розширення збройної агресії Російської Федерації за межі Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей для відсічі їй і стримування в будь-який час і на будь-якій частині території України залучаються і використовуються сили та засоби Збройних сил України, інших військових формувань правоохоронних органів спеціального призначення тощо. Цей закон дав можливість перевіряти у громадян і посадових осіб документи, що посвідчують особу, а в разі відсутності документів – затримувати їх для встановлення особи, здійснювати особистий огляд громадян, огляд речей, що при них є, транспортних засобів та речей, які ними перевозяться, тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів і пішоходів на вулицях та дорогах та багато іншого”, – зауважує Луньова.

У так званому законі про реінтеграцію Донбасу не прописано механізмів компенсації деяких дій військових (зокрема, використання ними транспортних засобів), які мали б працювати під час впровадження воєнного стану. Наразі впровадження ВС, за словами Луньової, обмежить лише можливість проведення виборів, вуличних акцій та участь людей у самоврядуванні через впровадження управління військовими адміністраціями (у разі їхнього створення).

Заходи, що застосовуються (під час введення воєнного стану – ред.), мають бути пропорційні агресії. На засіданні військового кабінету Порошенко, пояснюючи доцільність введення воєнного стану, сказав, що можуть бути провокації в різних містах України. Це означає, що можуть ввести управління військових адміністрацій, а тоді керівництво переходить до військових. У перспективі це може вплинути на появу на вулицях патрулів, які зможуть перевіряти документи та оглядати особисті речі. Також прописана опція відчуження або вилучення майна”, – підкреслює експертка.

Уранці 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації скоїли агресивні дії проти трьох кораблів ВМС ЗС України, коли українські кораблі переходили з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Прикордонний корабель РФ, зокрема, протаранив рейдовий буксир. Після опівночі 26 листопада Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про підготовку до воєнного стану, а президент Петро Порошенко рекомендував Верховній Раді терміново оголосити режим ВС строком на 60 діб.

Які саме норми воєнного стану будуть запроваджені в Україні, стане відомо після рішення парламенту, проте Центр інформації про права людини вже підготував перелік тих прав та свобод людини, які держава не може обмежувати навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter