Унаслідок теракту в аеропорту Кабула загинули від 60 до 90 людей

Дата: 27 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Унаслідок теракту в аеропорту Кабула, що трапився 26 серпня, загинули, за різними оцінками, від 60 до 90 людей. Ще понад 150 людей отримали поранення. 

Про це повідомляє CBS News.

Летовище в Кабулі стало єдиним шляхом для того, щоб покинути Афганістан. Фото: Haroon Sabawoon / Anadolu Agency 

У районі аеропорту пролунали два вибухи: перший безпосередньо біля входу на літовище, а другий поблизу готелю, у якому раніше зупинялися громадяни США. Останнім часом готель використовували для розміщення людей, які чекали своєї черги на виліт з Афганістану. Серед жертв теракту як цивільні, так і військові. 

Відповідальність за вибухи взяли на себе терористи ІДІЛ. Журналісти повідомляли, що після атаки в околицях аеропорту перебували “сотні бійців” терористичного угрупування “Вілаят Хорасан”, що відкололося від “Талібану” через ідеологічні розбіжності у 2014 році. 

Незадовго до трагедії уряди США, Великої Британії та Австралії радили своїм громадянам, які очікували евакуації, не їхати в аеропорт через загрозу вибухів. 

Унаслідок теракту загинули, за різними оцінками, від 60 до 90 людей. Фото: Getty Images

Президент США Джо Байден уже віддав наказ підготувати удари по лідерах і об’єктах терористів.

“Я наказав своїм командирам розробити оперативні плани із завдавання ударів по ключових об’єктах, керівництву та об’єктах ІДІЛ. Ми відповімо із силою і точністю в наш час у тому місці, яке виберемо, в будь-який момент, який ми виберемо”, – заявив він. 

Відреагував на теракт і президент України Володимир Зеленський. Він назвав його “жахливим” та висловив глибокі співчуття народам США й Афганістану, а також родинам усіх загиблих. 

“Тероризм має бути засуджений усіма сторонами в Афганістані. Спільно з партнерами маємо активніше працювати для евакуації тих, хто потребує допомоги”,написав він у твіттері. 

Засудив теракт і генеральний секретар ООН Антоніо Гутерреш

Вибухи в аеропорту Кабула стали першим терактом, що трапився після захоплення влади в країні “Талібаном”. До цього Афганістан багато років поспіль називали країною, що найбільше у світі постраждала від тероризму. Так, у 2019 році 41% всіх жертв терактів у світі припадав саме на Афганістан. Більшість атак влаштовували бойовики “Талібану”. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter