Влада не зацікавлена розслідувати одеську трагедію – доповідь ООН

Дата: 11 Березня 2016
A+ A- Підписатися

У справі про смерть 48 людей в Одесі 2 травня 2014 року, відсутній прогрес у притягненні до відповідальності винних людей.

Про це йдеться у тринадцятій доповіді про ситуацію з правами людини в Україні, яка охопила період із 16 листопада 2015 по 15 лютого 2016 року.

Органи влади не вжили належних заходів для забезпечення розслідування цих подій та захисту незалежності суду.

Автори доповіді вказують, що розслідування цих подій на різних етапах супроводжувалось процесуальними порушеннями, що свідчать про незацікавленість у належному розслідуванні та притягненні до відповідальності винних, а також про політичне втручання, яке дає підстави припустити навмисне перешкоджання правосуддя і затягування його відправлення.

Управління Верховного комісару ООН з прав людини (УВКПЛ) глибоко стурбоване тим, що реформа правоохоронних органів перервала процес розслідування сутичок 2 травня 2014 року в Одесі, пожежі у Будинку профспілок та недбалості пожежної бригади при реагуванні на пожежу.

7 листопада 2015 року розслідування призупинили, оскільки слідчу групу розформували через реорганізацію міліції у Національну поліцію. У січні 2016 року створили нову слідчу групу при Одеському обласному управлінні Національної поліції, і розслідування, як повідомляється, поновлено.

Раніше у січні ініціативна “Група 2 травня” звинуватила Генпрокуратуру у саботажі і заявиа, що її слідчі звузили коло підозрюваних у бездіяльності міліціонерів до одного фігуранта. 

Через тиск на суддів 4 грудня Малиновський районний суд Одеси переглянув свою попередню ухвалу і скасував постанову про тимчасове звільнення всіх п’ятьох затриманих під заставу. Судді направили заяви про відставку у Вищу раду юстиції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter