Влада Мукачева не дає ромам самоорганізуватися – активістка

Дата: 22 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Місцева влада не вирішує проблеми ромів, але і не дає їм створити свій орган самоорганізації.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook Наталя Козир, координатор проектів Благодійного фонду “Розвиток”, реагуючи на коментарі користувачів соцмережі з приводу встановлення пам’ятника рому-двірнику у Мукачевому.

Вона зазначила, що в пам’ятнику двірникові дійсно немає нічого поганого, але справа не в цьому: “Жахливо те, що його пов’язали з приналежністю до національної меншини, а це груба і відкрита форма дискримінації“.

За словами Наталі Козир, місцева влада не береться вирішувати проблеми ромів. Наприклад, в одному з найбільших ромських поселень два роки немає доступу до питної води, проте заступник мера каже, що води не буде до кінця року, і що цю проблему мають вирішувати самі роми.

Представники цієї нацменшини в Мукачеві вирішили створити орган самоорганізації ромської громади, однак місцева влада вже третій місяць блокує цей процес.

Крім того, закінчилася формальна міська програма “Ромське населення Мукачева 2012-2015 року”, але мер міста заявив, що нова програма не на часі. Наталя Козир зазначає, що за 4 роки реалізації міської програми не було зроблено майже нічого, а План благоустрою території ромського поселення навіть не розроблявся.

Це лише мала частина того, що я можу тут перелічити. Тому давайте без цинізму – пам’ятник, встановлений за 2 місяці перед виборами – це чергова подачка“, – пише Наталія Козир.

Нагадаємо, 3 вересня місцева влада відкрила у Мукачевому на Закарпатті пам’ятник рому, зображеному у вигляді двірника з мітлою. У соцмережах ця ідея викликала обурення. Роми Закарпаття та активісти з усієї України, які їх підтримують, почали флешмоб, під час якого сфотографувалися з мітлами та в діловому одязі і розповідали про свою освіту і роботу. Таким чином вони виступали проти дискримінації ромів та прагнули показати, що представники цієї нацменшини здатні бути не лише двірниками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter